Slavno zračno plovilo Goodyear Blimp letos že tretjič zapored leti nad evropskimi mesti, pot pa ga tudi čez Slovenijo. 

Največje poltogo zračno plovilo na svetu Goodyear Blimp se je na pot proti prizorišču dirke 6 ur Monze se je Blimp podal že 4. julija iz Nemčije, po postanku v avstrijskem Welsu pa je danes, 6. julija, letel nad Slovenijo. Okoli 12.40 smo ga lahko opazili približno 300 metrov nad Mariborom.

Okoli 13.30 bo letel nad Celjem, nakar se bo podal v smeri proti prestolnici in okoli 14.10 letel nad Ljubljano, nato pa bo nadaljeval svojo pot proti Kranju, nad katerim bo predvidoma letel okoli 14.40. Okoli 15.00 bo Goodyear Blimp pristal na letališču Lesce ter tam tudi prenočil

Goodyear Blimp, ki ga boste lahko opazovali na našem nebu, je model Zeppelin NT. Ta v dolžino meri več kot 75 metrov, visok je skoraj 18 metrov, pri tem pa ga poganjajo trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Njegova posebnost je še, da lahko bdi nad določeno točko in se med lebdenjem lahko tudi obrne okoli lastne osi. Goodyear Blimp, ki sicer brez težav leti na višini 3.000 metrov, bo Slovenijo preletel približno 300 metrov nad tlemi.

Največje poltogo zračno plovilo na svetu Goodyear Blimp, ki je lani z dvakratnim preletom naše države in enodnevnim postankom na letališču v Lescah navdušilo Slovence, je zadnja dva meseca v polnem pogonu. V sklopu letošnje evropske turneje namreč spremlja in skrbi za spektakularne zračne posnetke najpomembnejših avtomobilističnih dirk. V preteklih dveh mesecih je tako že bdel nad dogajanjem na več prizoriščih, med drugim tudi nad prestižno francosko dirko 24 ur Le Mansa, kot zadnjo pa bo obiskal dirko svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA v Monzi, severno od Milana.