Svetovni kongres reševalcev na motorju se odvija v Mariboru, kjer se je zbralo okoli 100 reševalcev iz celotne Evrope, Severne in Srednje Amerike, Avstralije ter Azije. 

Nesreča nikoli ne počiva in kadar se kaj zgodi, so zagotovo reševalci na motorju tisti, ki so navadno prvi na kraju nesreče. V Sloveniji delujejo v treh mestih, v Mariboru, Ljubljani in Kopru. »Medsebojno zelo dobro sodelujemo, kar se je izkazalo tudi pri odločitvi, da letos organiziramo svetovni kongres reševalcev na motorju v sodelovanju z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije ter Sekcijo reševalcev v zdravstvu Slovenije,« nam je pojasnil Marko Kukovec, eden izmed reševalcev na motorju iz Maribora, s katerim smo pred kratkim govorili za naš osrednji medijski mariborski spletni portal Maribor24.si.

Kongres poteka v Mariboru, začel se je danes, 25. aprila, zaključil se bo to soboto. Zbralo se je okoli 100 reševalcev iz celotne Evrope, Severne in Srednje Amerike, Avstralije ter Azije.

Število članov preseglo število 6000

»Slovenski reševalci na motorju so v svetu zaradi našega znanja in izkušenj zelo cenjeni. To dokazuje tudi naš položaj v svetovni organizaciji IMRUA (International fire & EMS Motorcycle Response Unit Association), kjer zasedamo visoke položaje,« opisuje Kukovec. IMRUA je mednarodna organizacija reševalcev na motorju, ki ima svoj sedež v Luksemburgu. V organizaciji so združeni reševalci in zdravniki na motorju iz celega sveta. »IMRUA smo pred 10 leti, na prvem kongresu v Pecsu na Madžarskem, ustanovili reševalci na motorju iz Slovenije, Madžarske, ZDA, Anglije, Hong Konga in Nemčije. Skupaj nas je bilo prisotnih 31 reševalcev iz le 6 držav.« Deset let kasneje je to število članov že krepko čez 6000, iz skoraj 60 držav sveta. Število članov raste iz dneva v dan. Vsaki dve leti je kongres organiziran v drugi državi.

Na kongresu bodo gostili priznane mednarodne predavatelje, ki bodo obogatili njihov program in razširili njihovo znanje. Namen IMRUA je, da bo kongres interdisciplinarni dogodek in da bodo informacije, ki jih bodo delili strokovnjaki s svojih področij, izboljšale naše strokovno znanje na vseh področjih. Kongres IMRUA je priložnost za srečanje s kolegi iz vsega sveta, priložnost za izmenjavo izkušenj in idej ter za učenje drug od drugega.

»Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je častni pokrovitelj kongresa, na to smo še posebej ponosni. Častno pokroviteljstvo nad našim kongresom nam daje nekakšno potrditev, da delamo dobro in smo na pravi poti.«

Obiskali bodo Pediatrični oddelek UKC Maribora

Člani IMRUA, v sklopu kongresov vedno obiščejo lokalno pediatrično bolnišnico, kjer otroke obdarijo z igračami. Tako bodo letos obiskali Pediatrični oddelek UKC Maribor ter skušali narisati malim herojem nasmeh na obraz. »To pa ni vse kar pripravljamo. V sklopu kongresa, smo omogočili študentom Fakultete za zdravstvene vede Maribor in Medicinske fakultete Maribor sodelovanje na brezplačnih strokovnih delavnicah, kar jim bo omogočilo pridobitev novega znanja, ki ga bodo potrebovali na svoji nadaljnji poklicni poti.«

Ker se zavedajo, da so motoristi na cesti ogroženi, so k sodelovanju povabili vsa motoristična društva iz Slovenije in srednješolce, ki so v prometu udeleženi z motorji in motornimi kolesi. »Za njih smo pripravili spretnostni poligon ter delavnice temeljnih postopkov oživljanja ter snemanja čelade poškodovancu. Člani IMRUA smo zelo dejavni tudi v času, ko ni kongresov. Takrat z veseljem posredujemo svoje znanje laikom na raznih brezplačnih delavnicah prve pomoči in se z veseljem odzovemo na razna povabila v vrtce in šole,« pove Kukovec ob koncu.