Breznikovi iz Cerkvenjaka imajo družinsko podjetje, ki se že več kot 20 let ukvarja z gostinstvom, turizmom ter vinogradništvom in vinarstvom. V letu 2020 so se prvič odločili za trgatev posebne kakovosti. 17. januarja lani jim je uspelo prvič v zgodovini Cerkvenjaka izpeljati ledeno trgatev, zaradi covid situacije sicer v ožjem krogu. V soboto so pri Breznikovih ponovno izvedli trgatev posebne kakovosti. Ker le nekaj dni zatem goduje cerkvenjaški farni zavetnik, Sveti Anton Puščavnik, bodo trgatev in kasneje tudi vino poimenovali Antonova trgatev oziroma Antonovo vino posebne kakovosti.

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

FOTO: Žiga Kalan

Stisnili so okoli 50 litrov grozdnega soka

Kot nam je povedal Damijan Breznik, letos ne moremo govoriti o ledeni trgatvi, saj temperature tri dni zapored niso dosegle – 7 stopinj Celzija, pač pa o suhem jagodnem izboru laškega rizlinga. “Skupaj z našimi prijatelji, s tistimi, ki nam pomagajo pri razvoju naše uspešne vinske zgodbe, smo potrgali grozdje v našem vinogradu v Komarnici. Šlo je za okoli 400 trsov sorte laški rizling s sladkorno stopnjo 152 ekslov. Pobrali smo približno 200 kilogramov grozdja iz katerega smo naprešali okoli 50 litrov grozdnega soka. Grozdje je bilo v rozinastem stanju z majhnim odstotkov vode in z več kot 80 odstotki žlahtne gnilobe.”

Govorimo o vinu posebne kakovosti, suhi jagodni izbor, ki dosega najvišjo raven kakovosti.

Stisnjen grozdi sok bo v prihodnjih tednih fermentiral. Fermentacija bo, po pojasnilih Breznikovih, trajala vsaj dva meseca, zornje vina pa še kakšno leto. “Da lahko to vino poskusimo, mora preteči vsaj eno leto. Govorimo o vinu posebne kakovosti, suhi jagodni izbor, ki dosega najvišjo raven kakovosti.”