Potekala je po nespremenjeni trasi od Zgornjega Dupleka do Spodnjega Duplek, kjer so tudi nagradili najboljše maske.

Gabrijel Toplak

Pust je v zadnjih letih izredno popularen tudi v občini Duplek, kjer je med drugim v prvi vrsti namenjen druženju ljudi, obenem pa, kot je to običaj drugod, predstavlja še običaj za odganjanje zime in slavljenje prihoda pomladi.

Na prireditvenem prostoru najmanj 500 mask

Prav zato se tamkajšnja občina niti letos se ni izneverila tradiciji in so spet pripravili vsakoletno pustno povorko. Ta je, kot vsa leta do sedaj, potekala po nespremenjeni trasi, in sicer od Zgornjega Dupleka  do Spodnjega Duplek, kjer so tudi nagradili najboljše maske. “Napovedala” jih je skupina kurentov, ki je bila prva v povorki, zanjo pa se je zvrstilo še več skupinskih mask. In teh je bilo po nestrokovni oceni na prireditvenem prostoru najmanj 500.

Tudi večje število skupinskih mask

Dupleški župan Mitja Horvat je povedal, da je prireditev spet uspela, kar potrjuje precejšnja udeležba, tako mask kot obiskovalcev. »Vesel sem, da je med udeleženci povorke moč najti tudi najmlajše, saj so se šole in vrtci odzvali našemu povabilu. Videli smo tudi lepo število skupinskih mask, medtem ko so nas številne posamezne pozdravljale tudi ob cesti ,« je poudaril župan, ki istočasno pozdravlja odziv občanov, ki v lepem številu pridejo na prizorišče dogajanja, kar pomeni, da so povorko res vzeli kot svojo.

Druženje otrok s starši, nenazadnje tudi s krajani

Med obiskovalci je bil ravnatelj dupleške centralne šole Đano Novak, ki je dejal, da se tako šola kot vrtec na povorko že več let pripravlja. To je zanje, dodaja, postala že tradicija. »V prvi vrsti gre za druženje otrok s starši, nenazadnje s krajani. Vse skupaj je združeno še z veseljem in radostjo, ki ob vseh težkih dnevih prenekaterega posameznika pride še kako prav,« je pojasnil Novak.

Namaskiranim otrokom pustni krof

Za prešerno vzdušje, predvsem tistih najmlajših, je poskrbel največji trgovec v občini. Vsakemu otroku, ki se je udeležil pustne povorke, so namreč na prireditvenem prostoru poklonili pustni krof.

V torek tradicionalni pokop pusta

Sicer pa se pustno dogajanje v občini Duplek s povorko ni zaključilo. V torek, 5. marca, ob 17. uri bodo zimo pregnali v organizaciji Vaške skupnosti Zimica na tamkajšnjem igrišču, saj pripravljajo tradicionalni pokop pusta.