Deževno vreme, ki smo mu priča v teh dneh, je zaustavilo letošnje trgatve. Res je sicer, da so vinogradniki glavnino grozdja v zadnjih dveh tednih že potrgali, je pa še nekaj grozdja neobranega pri večjih in srednje velikih pridelovalcih, ki zaradi velike količine grozdja trgatev do zdaj še niso mogli zaključiti. "Zunaj so še ostale pozne sorte; laški in renski rizling in nekaj rdečih sort. V podjetju Radgonske gorice so recimo v tem trenutku na treh četrtinah trgatev. Na drugi strani pa so manjši vinogradniki že bolj ali manj zaključili s trgatvami," nam je povedal Marko Breznik, magister kmetijstva, sicer specialist za vinogradništvo, zaposlen na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Možnost za gnilobo bo večja

In kako bodo obilne padavine vplivale na stanje grozdja, ki je še ostalo v vinogradih? Po Breznikovih besedah se bo močno povečala možnost pojava gnilobe, poslabšali pa se bodo tudi notranji parametri: "Grozdje ne bo več dozorevalo oziroma bo dozorevanje zelo upočasnjeno. V deževnem vremenu ne pridobimo ničesar."

Vrenje mošta je lahko smrtno nevarno 

Breznik odsvetuje trgatve v mokrem in deževnem vremenu, potrebno je počakati na prvi suhi dan. "Imajo pa vinogradniki ob deževnem vremenu možnost, da postorijo vse potrebno v kleteh, kjer mošt že fermentira." Pri tem je potrebno biti pozoren, saj pri vrenju nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku. Zato je lahko zadrževanje v kleteh smrtno nevarno.