Cerkvenjak

Župan tradicionalno sprejel podjetnike in poslovne partnerje

Damjan Veršič, 20.01.24 ob 03:20

Marjan Žmavc, župan občine Cerkvenjak, je včeraj priredil ponovoletni sprejem.

Župan tradicionalno sprejel podjetnike in poslovne partnerje

Župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc je včeraj v dvorani kulturnega doma priredil že deveti sprejem podjetnikov in poslovnih partnerjev občine. S srečanjem se jim je zahvalil za dobro sodelovanje, uspešno delo, za prispevek k razvoju kraja in za delo v dobro vseh občank in občanov.

V občini je 108 registriranih podjetnikov

Kot je Žmavc poudaril v nagovoru, je v občini 108 registriranih podjetnikov in podjetnic ter skupaj okrog 130 poslovnih subjektov, kar je zelo vzpodbudna številka za občino 2200 prebivalci. "Ugotavljam, da naši podjetniki skupaj z njimi samimi že zaposlujejo okrog 200 ljudi ali skoraj četrtino aktivnega prebivalstva v občini. Tudi poslovno-obrtna cona v Brengovi je polno zasedena, saj je tam registriranih že več kot 15 podjetij, ki uspešno poslujejo in zaposlujejo naše domačine in delavce od drugod. Kot vemo, primanjkuje kvalificiranega kadra v gradbeništvu, kovinarski stroki in še kje. Apeliramo pa na naš šolski sistem in odločevalce, da začnejo vzpodbujati mlade za vpis v poklicne in srednje strokovne šole, saj takšnih profilov v gospodarstvu primanjkuje. Dober zgled temu je lahko sosednja Avstrija," je med drugim dejal. 

[[image_1_article_62430]]

Dodal je, da občina v sprejem proračunu za leto 2024, ki je na prihodkovni strani težek 2,9 milijona evrov, na odhodkovni pa 2,8 milijona, za razvoj podjetništva namenja 10 tisoč evrov po razpisu, na katerega se lahko prijavijo podjetniki s sedežem v občini Cerkvenjak. Če bo v prihodnjih letih interes, bodo višino teh sredstev povečali. 

Podjetniški kruh je velikokrat težko prislužen. Potebnih je veliko odrekanj, neprespanih noči, usklajevanj z zasebnim življenjem, poguma, drznosti in še česa za uspeh pri poslu. Seveda pa so v lokalni skupnosti nepogrešljivi tudi vsi ostali poslovni objekti; od javnih zavodov naprej.

Za dobro vzdušje v dvorani je poskrbel  Oto Vrhovnik, skladatelj in eden najboljših evropskih saksofonistov, tudi ustanovitelj katedre za klasični saksofon na univerzi na Dunaju. Sicer je že v pokoju, še vedno pa rad vzame saksofon v roke in zaigra glasbo 60-ih in 70-ih let, ki ga je spremljala v njegovi mladosti.

[[image_2_article_62430]]

FOTO: Franc Bratkovič 

V nedeljo bo v Cerkvenjaku tradicionalno farno žegnanje

Na sprejemu so še spomnili, da v Cerkvenjaku ravno v teh dneh praznujejo god tamkajšnjega župnijskega ali farnega zavetnika sv. Antona Puščavnika. Po njem nosi ime župnijska cerkev, ki se prvič omenja že davnega leta 1299. Anton Puščavnik, ki je umrl v starosti 105 let, velja za očeta meništva in puščavništva. Je zavetnik živinorejcev, pastirjev, mesarjev in drugih poklicev. Rodil se je v majhni vasici v Egiptu, po smrti staršev je skrbel za svojo sestro, kasneje pa se je povsem posvetil molitvi, askezi in pokori. Umaknil se je v bližnjo puščavo, kjer so ga obiskovali puščavski očetje in ljudje iz mest, ki so iskali pomoči in zdravja.

Godovni dan sv. Antona Puščavnika je sicer 17. januar, takrat je v župnijski cerkvi v Cerkvenjaku potekala slovesna sveta maša s somaševanjem vseh dekanijskih duhovnikov, osrednje praznovanje, žegnanje, pa bo to nedeljo. Bogoslužje bo prvič ob župnijskem prazniku vodil tukajšnji župnik Damjan Tikvič, pred cerkvijo bodo stojnice, igral bo pihalni orkester. Že danes (v soboto) pa Turistično društvo Cerkvenjak organizira tradicionalni Antonov nočni pohod z baklami, tokrat v smeri Stanetincev, Andrencev, Peščenega Vrha in nazaj v Cerkvenjak.

Po uradnem delu programa so se zbrani zadržali v avli Vlada Tušaka, kjer je občina zanje pripravila pogostitev, vsak pa je prejel tudi simbolično darilo. 

Februarja prihaja v Cerkvenjak Matevž Frangež

Omenimo še, da civilno združenje Slovenskogoriški forum Cerkvenjak v sodelovanju z Občino Cerkvenjak v februarju pripravlja okroglo mizo z naslovom Perspektive razvoja podjetništva in turizma, zlasti malega gospodarstva v luči finančne perspektive EU v letih 2021 - 2027. Gost srečanja, ki bo potekalo v avli Vlada Tušaka, bo državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, pristojen za internacionalizacijo podjetništva, razvojna sredstva in turizem. Njegova starša sta do nedavnega živela v Cerkvenjaku.