Cerkvenjak

V Cerkvenjaku tradicionalno farno žegnanje

Damjan Veršič, 14.01.24 ob 03:35

Dan pred osrednjim župnijskim praznovanjem bo tudi letos tradicionalni Antonov nočni pohod z baklami.

V Cerkvenjaku tradicionalno farno žegnanje

Župnijska cerkev v Cerkvenjaku je posvečena skorajšnjemu godovniku, sv. Antonu Puščavniku, ki ga kot svojega zavetnika častijo živinorejci, svinjski pastirji, ščetarji, rokavičarji, mesarji, gasilci in peki. Goduje 17. januarja. 

Osrednje slovesno bogoslužje bo v nedeljo 

Kako bo naslednji teden v Cerkvenjaku potekalo vsakoletno farno žegnanje, smo preverili pri novem župniku Damjanu Tikviču, ki je župnijo prevzel prvega avgusta lani. Na dan sv. Antona Puščavnika, v sredo, 17. januarja, bo slovesna sveta maša v župnijskem krogu ob 10. uri, pri njej bodo somaševali vsi dekanijski duhovniki, ki bodo imeli ob tej priložnosti mesečno srečanje. Osrednje slovesno bogoslužje ob farnem prazniku pa bo v nedeljo, 21. januarja. "Šlo bo za tradicionalno žegnanje s stojnicami, ob 10. uri bo slovesna sveta maša, ki jo bom vodil sam, glede na to, da je to moje prvo farno žegnanje v Cerkvenjaku," nam je povedal Tikvič. Po tradiciji po pred cerkvijo igral pihalni orkester, domačini pa bodo pripravili pogostitev. Okolico cerkve bodo, zaradi stojnic in pričakovanega večjega števila ljudi, v nedeljo zaprli za promet. 

Že v soboto bo tradicionalni Antonov nočni pohod z baklami 

Dan pred slovesnim bogoslužjem, 20. januarja, bo potekal prav tako tradicionalni, že 11. Antonov nočni pohod z baklami, ki je nastal na pobudo tamkajšnjega turističnega društva. Pohodniki se bodo ob 17. uri zbrali na parkirišču pod cerkvijo in se nato odpravili v smeri Stanetincev, Andrencev, Peščenega Vrha in nazaj v Cerkvenjak. "Na trasi bo nekaj postojank, na katerih nas bodo naši občani pogostili," pravi predsednik Turističnega društva Cerkvenjak Alojz Zorko. 

Stari hlev več ne kazi podobe kraja

Damjana Tikviča so sicer kot novega duhovnika v kraju tamkajšnji občani lepo sprejeli, tudi sam pravi, da se med njimi dobro počuti in da v občini živijo dobri ljudje. Večjih sprememb ob prihodu v župnijo, kot pravi, ni uvedel. So pa v decembru po navodilih spomeniškega varstva porušili stari hlev v neposredni bližini župnišča, ki je kazil podobo kraja.