V tem tednu se v Cerkvenjaku v okviru 26. občinskega praznika obeta glavnina dogodkov in prireditev. Vrhunec bo v nedeljo, 23. junija, ko bo ob 11. uri v domu kulture osrednja proslava ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj. Slavnostni govornik na prireditvi bo Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj. Po uradnem delu sledi, na prostoru pred gasilskim domom, družabno srečanje ob živi glasbi z ansamblom Matadorji.

Še pred proslavo se bo skozi središče Cerkvenjaka sprehodila povorka, v kateri bodo domača društva prikazala stare običaje. Glavni organizator dogodka, imenovanega Obudimo stare čase, je Turistično društvo Cerkvenjak. Ob pol desetih se bo v župnijski cerkvi začela sveta maša, posvečena prazniku občine, v avli osnovne šole bo na ogled razstava izdelkov otrok, v avli Vlada Tušaka pa si boste lahko ogledali razstavo Vino in kulinarika

Panoramski poleti tokrat tudi z večjo cessno 

V Cerkvenjaku pa bo pestro že dan prej, v soboto, 22. junija. Osrednji dogodek tega dne bo 13. letalski dan Cerkvenjak 2024. Dogajanje na vzletišču v Čagoni se bo začelo v jutranjih urah s poleti motornih padalcev, za obiskovalce pa bodo najbolj zanimivi panoramski poleti. Ti se bodo začeli že dopoldne, okoli desete ure, morda že prej. Zadnja leta je na letalskem dnevu z letali Letalskega centra Maribor v nebo poletelo okoli 200 obiskovalcev. Gre za večsedežna letala (cessne), v katerem se lahko ob pilotu peljejo še tri osebe, letos pričakujejo tudi večjo cessno, ki jo letalski center uporablja kot protitočno letalo. V njej je ob pilotu dovolj prostora še za pet potnikov. Vsa letala so licencirana letala in registrirana za panoramske lete. Polet traja približno 15 minut, območje letenja pa zajema bližnjo okolico Cerkvenjaka. 

[[image_1_article_67215]]

Okoli 13. ure na vzletišču pričakujejo motoriste, člane društva Tricikl Slovenija. "Če bo vreme ugodno, jih pričakujemo okoli 150," nam je povedal tajnik Aerokluba Sršen Vito Kraner. Za najmlajše bodo na voljo napihljiva igrala, poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo. 

Otvoritev podaljšane steze in modelarskega objekta 

Okoli 12.30 bodo začeli z otvoritvijo podaljšane vzletne steze, hkrati pa bodo uradno odprli pomožni modelarski objekt, ki so ga postavili ob hangarju. Ta bo namenjen modelarski sekciji, ki v okviru Aerokluba Sršen deluje že dobrih 20 let. Novi pridobitvi bosta odprla župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc in predsednik aerokluba Ivan Divjak. Pri modelarskem objektu se bo pridružil Danilo Čerič, vodja modelarske sekcije, ki ima največ zaslug, da je v njihovih vrstah veliko podmladka iz osnovne šole.