Osnovna šola Cerkvenjak - Vitomarci je prejemnica najvišjega priznanja Zveze društev general Maister Slovenije. Zlato plaketo je prejela na pobudo Društva general Maister Cerkvenjak. V obrazložitvi je zapisano, da je šola v Cerkvenjaku prejemnica najvišjega priznanja zaradi dolgoletnega aktivnega sodelovanja pri razvijanju domoljubja. Šola namreč aktivno sodeluje z Zvezo društev general Maister Slovenije že od nastanka cerkvenjaškega društva pred 14 leti.  "V jedilnico naše šole smo v letu 2016 postavili tudi originalni doprsni kip generala Rudolfa Maistra, ki je bil prvotno postavljen pred kulturnim domom v Cerkvenjaku, in šolsko avlo poimenovali po njem," nam je povedal ravnatelj OŠ Cerkvenjak - Vitomarci mag. Mirko Žmavc. 

Priznanje jim bo vodilo, da bodo še narej ohranjali vrednote domoljubja pri mladih 

Ob tej priložnosti se je zahvalil domačemu društvu in zvezi društev za tako visoko priznanje. "To nam bo hkrati tudi vodilo, da bomo še naprej ohranjali vrednote domoljubja pri mladih. Z njimi bomo izgrajevali del zgodovinskega spomina, ki je že pred več kot stoletjem odločilno vplival za ohranitev slovenstva v naših krajih. Hkrati pa je bila tudi to dobra iztočnica za ustanovitev naše samostojne države Slovenije pred 33 leti. Ponosni smo na to in s ponosom bomo ohranjali te vrednote."

Zlato plaketo je šola prejela 23. marca na 19. skupščini Zveze društev general Maister Slovenije v Cerknici. Udeleženci skupščine in nagrajenci so se najprej zbrali pred spomenikom generala Maistra na Uncu, kjer so s slovesnostjo in polaganjem venca zaznamovali 150. obletnico Maistrovega rojstva. V kulturnem programu so nastopili člani Pevskega zbora Dragonarji Generala Maistra, ki so peli in recitirali Maistrove pesmi. Venec so ob prisotnosti častne straže Slovenske vojske, župana občine Cerknica Marka Ruparja in predsednice zveze mag. Lučke Lazarev Šerbec pred spomenik položili pripadniki Slovenske vojske. V nadaljevanju so zbrane udeležence v Kulturnem domu Cerknica pozdravili mag. Lučka Lazarev Šerbec, Marko Rupar in predsednik Notranjskega domoljubnega društva general Maister Unec David Kavčič. V okviru slavnostnega programa je Lučka Lazarev Šerbec podelila priznanja zveze najzaslužnejšim posameznikom in institucijam.