Na vzletišču v Čagoni v občini Cerkvenjak je včeraj potekal 13. letalski dan Aerokluba Sršen, ki je ena izmed prireditev v okviru 26. občinskega praznika v Cerkvenjaku. Že zgodaj zjutraj so v nebo poleteli motorni padalci, od dopoldanskih ur pa je Letalski center Maribor v Cerkvenjaku s svoji licenciranimi letali izvajal panoramske polete.  Polete so opravljali z večsedežnimi letali, cessnami, ki lahko ob pilotu v zrak popeljejo še tri osebe, protitočnega letala, cessne 206, včeraj ni bilo v Cerkvenjaku, saj moral biti v pripravljenosti za primer neurij s točo. Polet nad osrednjimi Slovenskimi goricami traja približno 15 minut. 

[[image_1_article_67402]]

[[image_2_article_67402]]

Odprli podaljšane pisto in montažni modelarski objekt

Posebnost letošnjega letalskega dne je bila otvoritev podaljšane vzletno-pristajalne steze, ki je ob obstoječih 700 metrih pridobila še dodatnih 200 metrov, kar omogoča varno pristajanje večjih letal.

Včeraj zjutraj je v Cerkvenjaku prvič pristalo slovaško 12-sedežno letalo Antonov 2 ruske izdelave. Šlo je za letalo iz leta 1970, v preteklosti pa naj bi ga uporabljala poljska vlada, menda tudi premier Jaroslaw Kaczynski. 

[[image_5_article_67402]]

Na podaljšanem cerkvenjaškem vzletišču bo odslej tudi lažje pristajalo letalo, s katerim mariborski letalski center izvaja protitočno obrambo. Vzletišče v Cerkvenjaku je namreč alternativno letališče za protitočno letalo. Trak ob novi pridobitvi sta prerezala predsednik Aerokluba Sršen Ivan Divjak in župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc. Oba sta zbrane tudi na kratko nagovorila, pred mikrofon pa sta stopila tudi Rado Jelen, predsednik nadzornega odbora Aerokluba Sršen, in Vili Kolar, predsednik Letalskega centra Maribor. 

[[image_3_article_67402]]

Včerajšnji dan pa je pomemben tudi za modelarsko sekcijo Aerokluba Sršen Cerkvenjak. Namenu so namreč predali novi montažni objekt ob hangarju, ki bo namenjen prav modelarski sekciji. Ta v letošnjem letu praznuje dobrih 20 let delovanja, združuje pa 25 članov in številčni podmladek iz osnovne šole. Med njihovimi letalskimi modeli je bilo tudi reaktivno letalo, ki doseže hitrost okoli 250 kilometrov na uro. V imenu modelarske sekcije sta nagovora in prerez traku opravila Danilo Čerič, vodja sekcije, in Darko Skok, ki je leta 2004 pripeljal modelarje iz Maribora in Ptuja v Cerkvenjak. 

[[image_4_article_67402]]

[[image_8_article_67402]]

Prišli so tudi motoristi društva Tricikl Slovenija

Na prizorišče je priletel tudi helikopter, katerega lastnik je Bojan Črešnar, dve letali Letalskega centra Maribor pa sta izvajali atraktivni tandemski let. Podobno kot v lanskem letu, so se na vzletišče pripeljali motoristi društva Tricikl Slovenija. Bilo jih je več kot sto. 

[[image_6_article_67402]]

[[image_7_article_67402]]