Članice Društva kmečkih deklet in žena Cerkvenjak so v preteklem tednu izvedle večdnevne inovativne delavnice pletenja zimzelenih velikonočnih venčkov, ki bodo krasili in varovali njihove domove pred naravnimi nesrečami. Cvetna nedelja je namreč za mnoge kristjane eden izmed najlepših katoliških praznikov, ko se verniki zberejo v cerkvi za blagoslov zelenja, butar oziroma po štajersko presmecev.

[[image_4_article_64576]]

"Uporabile smo predvsem naravni material iz našega okolja, kot na primer mah, pušpan, bršljan, dren, bukove veje, lovorikovec, rožmarin, reso, mačice, božje drevce, lesko, vrbo, veje sadnega drevja, tudi oljčne vejice, ki so se v zadnjih letih razširile po vseh slovenskih pokrajinah. Oljka je odporno sredozemsko zimzeleno drevo, ki je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje," je povedala Lidija Šipek, predsednica Društva kmečkih deklet in žena Cerkvenjak. Vodenje društva, v katerem je trenutno 65 članic in članov, je prevzela februarja letos. 

[[image_1_article_64576]]

Izdelane venčke so skupaj z ostalimi velikonočnimi dobrotami razstavile na tridnevni razstavi, ki si jo je pretekli vikend ogledalo veliko obiskovalcev, tudi najmlajših iz vrtca in osnovne šole. Marsikdo je venček odnesel s seboj domov.

Praznične dobrote za razstavo so pripravljale več tednov

Kot nam je še povedala Lidija Šipek, so prizadevne članice za potrebe razstave, ta je bila že 19. po vrsti, pripravile številne praznične dobrote: domači beli kruh, ajdov kruh z orehi, zeliščni kruh, kruh z rozinami, čebulni kruh, črni kruh s številnimi zeliščnimi namazi, pletenice in raznovrstne potice, janževe upognjence, orehove polžke, rogljičke in pisanice, hren, klobase in domačo šunko, vse za zdravo in krepko telo. Še posebej je izstopalo veliko pleteno srce, od ročnih del vezani prtički, šopki iz krep papirja, češnje, jabolka hruške in raznorazno cvetje. Manjkali niso niti pirhi, pobarvani z naravnimi barvami. Veliko pozornosti so pritegnile unikatne velikonočne pisanke Frančiške Šafarič - Bebe. Nekatere članice društva so omenjene dobrote pripravljale tudi več tednov. 

[[image_2_article_64576]]

Posvet o pomladni zeliščni kuhariji in začetek delovanja zeliščarskega krožka 

V soboto popoldne so kmečka dekleta iz žena organizirale posvet na temo Pomladna zeliščna kuharija s krajšim kulturnim programom, v katerem so nastopili učenci glasbenika Siniša Čeha iz Trnovske Vasi: Nadja Merčnik, Leon Hauzer in Luka Pučko. Obiskovalcem je bila na voljo degustacija raznih sokov, čajev, sirupov in drugih pripravkov, sodelovali sta tudi domačinka Vera Rajh ter Marija Čuček z ljubiteljicami narave in vrtov sv. Ruperta v Slovenskih goricah.

[[image_5_article_64576]]

Profesorica Ela Žibrat je predstavila začetek delovanja zeliščarskega krožka v Osnovni šoli Cerkvenjak - Vitomarci pod strokovnim vodstvom profesorice Jožice Vršič Novoselnik in profesorice Iris Breznik. "Velika želja je, da razvijemo mrežo vrtov sv. Antona," pravi Lidija Šipek. 

[[image_3_article_64576]]

Lidija Šipek je še dejala, da je zelo ponosna na članice društva, ki so pripravile res izjemno kreativno in inovativno razstavo, in dodala: "Zelo se veselimo novih članic in članov, saj želimo sodelovati in se aktivno vključevati v življenje na vasi, prenašati uporabno znanje tudi na mlajše generacije in razvijati naše slovensko podeželje." Osnovni namen društva je pripomoči k razvoju in napredku kmečkih deklet in žena ter jim zagotoviti ustrezno mesto v družbi.

Ustvarjanje na kreativnih delavnicah 

Velikonočna razstava pa ni edina letošnja aktivnost cerkvenjaških deklet in žena. V času zimskih počitnic, zadnji teden v februarju, je bilo veliko otroškega smeha in igrivosti tudi na kreativnih dvodnevnih delavnicah. Te je društvo organiziralo z namenom medgeneracijskega druženja in predaje znanja ročnih spretnosti in peke. "Naše članice so bile navdušene nad marljivostjo šolskih otrok, ki so z zanimanjem ustvarili številne izdelke. Prav prijetno presenečene pa smo bile nad fanti, saj so se zelo hitro znašli v kuhinji, kjer je omamno zadišalo po rogljičkih in drugih sladkih piškotih. Punce so se v večini preizkušale v ustvarjanju velikonočnih dekoracij. Spretnost, resnost in zbranost pa je zahtevala tudi izdelava rožic iz krep papirja. Otroci so si nabrali veliko novih izkušenj in znanja. Izjemno navdušenje se je izkazalo obojestransko."