V Črni na Koroškem, na tako imenovanih Matevžavih travnikih pod stadionom, so pretekli konec tedna pripravili že 32. zimsko pravljico, imenovano Gradovi kralja Matjaža. V okviru prireditve so od leta 1993 zgradili že več kot 1430 snežnih gradov in skulptur. Tridnevno dogajanje se je začelo v petek zvečer, ko je na smučišču v Črni na Koroškem potekal nočni slalom med baklami za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je bilo sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur, tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program. Nedelja je vedno namenjena otrokom, za katere pripravijo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in druge zabavne otroške aktivnosti. 

Cerkvenjačani so bili na tekmovanju uspešni že večkrat 

Sobotnega tekmovanja se je udeležilo  35 ekip, med katerimi je bila tudi ekipa iz Cerkvenjaka, imenovana Antuj@čagona.com. Osem članov ekipe (Branko Lorenčič, Tomi Lorenčič, Saša Lorenčič, Jure Rajh, Žan Klajnošek, Andraž Zorec,  Anton (Tunč) Lorenčič in Bogdan Belovič) je družno poprijelo za delo in izdelalo mogočni grad, ki je na ocenjevanju prejel  najvišjo oceno po izboru občinstva. Za hrano in pijačo je skrbela Mojca Lorenčič.

[[image_1_article_62754]]

Cerkvenjačani so se tekmovanja v gradnji snežnih skulptur udeležili že večkrat. Doslej so osvojili že po dve prvi in drugi mesti in eno tretje. V preteklosti so tekmovali pod imenonom Čagona.com, letos, ko so nekoliko pomladili ekipo, pa so k imenu dodali še Antuj, torej domače oziroma krajevno poimenovanje za Cerkvenjak. 

Motorne žage niso dovoljene

Vodja ekipe  Branko Lorenčič, ki se poklicno ukvarja slikopleskarstvom, ima umetniško žilico že prirojeno, kreativnosti pa ne manjka niti ostalim članom ekipe. Tako kot pretekla leta so se tudi tokrat odločili za gradnjo gradu. Branko ga je že doma izrisal na papir. Ob nepogrešljivem obzidju in več stolpih so letos dodali še poseben vhod, na eni od sten so vklesali lik kralja Matjaža. "Vsaki ekipi je bila dodeljena parcela v velikosti pet krat pet metrov. Za oblikovanje snežnih zidakov smo uporabljali ročno žago, motorne žage niso dovoljene. Z delom smo začeli ob deseti uri dopoldne, zaključi smo ob štirih popoldne. Vmes je potekala še predstavitev ekip. Letos smo to opravili na hitro, smo pa bili v preteklih letih za izvirno predstavitev celo nagrajeni," nam je povedal Tomi Lorenčič. Dodaja, da so bili pogoji dela odlični, zjutraj so bile temperature še pod lediščem, čez dan ni manjkalo sonca. 

[[image_2_article_62754]]

Zmage po izboru občinstva je bila ekipa iz občine Cerkvenjak seveda zelo vesela. Za odlično delo so prejeli priznanje in praktično nagrado. Kot so nam še povedali, se bodo tekmovanja udeležili tudi prihodnje leto. "Gre za tradicijo, ki jo želim vzdrževati. To, da lahko z očetom nekaj zgradim, je zame nekaj posebnega," je zaključil Tomi.

Prvo nagrado po izboru strokovne komisije je sicer prejela ekipa SGGOŠ SCG Zidarji št. 9, posebo nagrado za 10-letno aktivno sodelovanje in za obogatitev prireditve Grajski meričniki, priznanje za najboljšo predstavitev pa je šlo v roke Šaleških vitezov.