Danes mineva natanko 80 let, odkar je na območju današnje občine Cerkvenjak, v naselju Vanetina, strmoglavilo ameriško vojaško letalo z desetčlansko posadko.

Letalo je bilo del skupine 30 bombnikov

19. marca leta 1944 so Nemci sestrelili zavezniško letalo B-24 H Liberator, ki se je vračalo z vojaške misije v Avstriji. Štirimotorni bombnik je pripadal 15. ameriškim vojaškim zračnim silam 304. poveljstva bombnikov v Cerignoli, znotraj tega pa 454. skupine bombnikov in 736. bombniške eskadrilje, stacionirane v letalski bazi v kraju San Giovanni v južni Italiji. Skupina se je ukvarjala predvsem z dolgoročnimi napadi na rafinerije nafte, tovarne letal in streliva ter industrijska območja, pristanišča in letališča.

Skupina, ki je letela iz Italije, je opravila 243 misij na več kot 150 primarnih ciljih v Italiji, Jugoslaviji, Avstriji, Bolgariji, Madžarski, Romuniji, Franciji, Nemčiji, Češkoslovaški, Grčiji in Poljski. V tem času je bilo med 7091 leti odvrženih 13.389,19 ton bomb na sovražnikove ranžirne postaje, rafinerije nafte, mostove, instalacije, letališča, železniške proge itd.

Kot je pojasnil Darko Skok, upokojeni major Slovenske vojske, ki je na cerkvenjaški osnovni šoli več let vodil modelarski krožek, je 19. marca leta 1944 ob 09.55 uri 30 bombnikov te skupine z namenom bombardiranja poletelo proti tovarni Steyr-Daimlier Puch, vendar je bil zaradi slabega vremena cilj opuščen, bila pa sta zadeta graško in celovško letališče. 11 bombnikov se je zaradi različnih okvar predčasno vrnilo v bazo. 15 bombnikov je odvrglo dobrih 28 ton bomb na Gradec v Avstriji, dva bombnika pa sta na celovško letališče odvrgla skoraj 4 tone bomb, šest bomb pa v Jadransko morje. En bombnik je odvrgel dve toni bomb na pristanišče Kericbeg, drugi dve toni v Jadransko morje, enemu pa je uspelo pristati na polju na prijateljskem ozemlju. V trikotniku Gradec-Celovec- Maribor so se izgubili trije bombniki. Domneva se, da je devet bombnikov (od tega trije izgubljeni, trije pogrešani, dva bombnika sta pobegnila, en je pristal na prijateljskem ozemlju) odvrglo bombe južno od Gradca.

[[image_1_article_64357]]

Zadela ga je granta nemških flakov 

Nemška protiletalska obramba je bila natančna in intenzivna.Ob 13.35 uri je zahodno od Gradca formacijo napadlo 40 do 50 nemških lovcev ME 109 in FW 190. Ti so posamično in v skupinah po pet do šest izvajali napadalne manevre. Vsa letala so imela rumene spinerje, ME 109 so bili pobarvani sivo, FW 190 pa črno Bombnik B-24 H „Uporniško maščevanje,“ki je zaostajal za skupino, je na območju današnje Avstrije zadela granata nemških flakov (protiletalskih topov) v rezervoar goriva ob motorju na levem krilu. Pri tem so bila onesposobljena nekatera orožja za obrambo, s preostalimi delujočimi orožji se je posadka v zadnjih trenutkih še poizkušala ubraniti pred napadi štirih nemških lovskih letal. Po izjavah preživelih naj bila usodna eksplozija in odlom levega krila.

Iz ostankov gumijastega rezervoarja so domačini izdelovali čevlje 

“Ta letala so imela v krilih, da bi preživela čim več topniških izstrelkov, gumijaste mehove, ki so bili dejansko rezervoarji za gorivo. Po izjavah domačinke naj bi v Cerkvenjaku iz ostankov tega gumijastega rezervoarja, dele katerega so nekateri odnesli domov, še vrsto let izdelovali opanke oziroma čevlje, iz letalskega aluminija so ženske izdelovale glavnike in pokrovke,” je povedal Skok. Dodaja, da je bombnik, potem ko je bil zadet, odvrgel bombe in se čez Slovenske gorice umikal proti bazi v Italiji. Po izjavah pričevalcev se je zadeto letalo s tremi orožji, ki niso bila poškodovana, branilo pred nemškimi letali.

[[image_2_article_64357]]

Sestrelitev so preživeli štirje letalci 

V zadnji fazi naj bi celo sestrelili eno izmed teh letal in ta nemški lovec je padel na travnik pri Perkovih v Zgornji Senarski. “Nekateri pravijo, da naj bi celo trčila s krili, pri čemer je nemškemu pilotu uspelo izkočiti.” Ameriški bombnik pa je padel v vinograd pri Kurnikovih na Vanetini. Sestrelitev so preživeli štirje letalci, ki so izskočili s padalom in konec druge svetovne vojne dočakali v ujetništvu, šest letalcev pa je izgubilo življenje. Posadka bombnika B-24 Liberator je tako štela deset letalcev in se je imenovala »Petersovo moštvo«. Štirje med njimi so bili oficirji (pilot, kopilot, navigator in bombardir), tam sta bila tudi inženir in radiooperater, trije strelci pa so bili podoficirji.

Lansko leto so v prostorih Osnovne šole Cerkvenjak - Vitomarci odprli stalno razstavo 71 letalskih modelov različih letal, ki jih je šoli z oporoko zapustil pokojni Aleš Walland, nekdanji direktor Letališča Maribor, pilot in član Slovenskogoriškega foruma Cerkvenjak. Del zbirke je tudi maketa sestreljenega bombnika B-24. 

[[image_5_article_64357]]

Posmrtne ostanke ameriških pilotov so po vojni prepeljali v ZDA

Posmrtne ostanke šestih letalcev so domačini prepeljali in začasno pokopali na cerkvenjaškem pokopališču v t.i. »amerikanski grob«, na katerega so Cerkvenjačani na skrivaj, zaradi nemške okupacije, redno prinašali rože. Po vojni, novembra leta 1947, so posmrtne ostanke ameriških letalcev ob posredovanju mednarodnega Rdečega križa najprej prepeljali v Beograd, nato pa na vojaško pokopališče St. Louis v državi Missouri v ZDA. Spominsko obeležje na Vanetini je bilo postavljeno na pobudo civilnega združenja Slovenskogoriški forum Cerkvenjak, in sicer junija 2005 ob 60. obletnici konca 2. svetovne vojne ter s soglasjem svojcev letalcev iz ZDA, ki so tudi prispevali del sredstev za postavitev tega obeležja in spominske table. Istega leta je bila izdana tudi knjižica z naslovom: Zavezniški letalci v cerkvenjaški zgodovini, ki jo je uredil sedanji župan Marjan Žmavc.

[[image_3_article_64357]]

Ob okrogli obletnici sestrelitve bo danes ob 16.45 na mestu padca letala na Vanetini, ob spominskem obeležju, spominska slovesnost. Organizatorji dogodka so Krajevno združenje borcev za vrednote NOB, Slovenskogoriški forum Cerkvenjak in Občina Cerkvenjak.