Prihajajoči vikend prinaša v Maribor mnogo zabave in rajanj z etnološko noto.

FOTO: MP Produkcija - Marko Pigac

Dogodki negujejo bogato tradicijo pustnega maskiranja in odganjanja zime. Veliko programa pripravljajo lokalni nakupovalni centri, mladinske organizacije in gostinski lokali.

Etno praznovanje v Europarku

V Europarku Maribor že nestrpno odštevajo dneve do pomladi. Pretekli teden so za pomladno vzdušje poskrbeli z razstavo cvetja, ta konec tedna pa začenjajo s pustnim rajanjem. Zimo bodo skupaj z obiskovalci odganjali to soboto, 2. marca, ter na pustni torek, 5. marca. Na pustno soboto bodo lahko obiskovalci Europarka ob 11., 16. in 18. uri na osrednjem prireditvenem prostoru ob poskočnem zvončkljanju Brgujskih zvončarjev pomagali odganjati zimo. Lahko se bodo zapodili za najhitrejšimi laufarji in se pridružili direndaju slavne skupine »Ta perjasti« koranti. Obljubljajo, da bo slikovita pustna parada prava paša za oči. Na pustni torek, pa bodo lahko otroci in vsi preostali, mladi po srcu, od 17. ure dalje zaplesali s priljubljeno skupino Čuki. Dali bodo Zvočnik na pločnik in skupaj rajali vse do onemoglosti. Za dodatno energijo in veselje bodo oba dneva poskrbeli slastni krofi.

 

Maskote risanih junakov v Mercator centru Tabor

V Mercator centru Tabor vas, med 10. in 12. uro, pričakujejo na sobotnem pustnem rajanju v družbi maskot risanih junakov in v kotičku za poslikave obrazov. Za veselo vzdušje bo z glasbo poskrbela Alenka Kolman, sodelovali boste lahko v nagradnem žrebanju za lepe pustne nagrade, vse maske pa se bodo posladkale s slastnimi krofi.

Sloviti Mike Vale v Niagari

V petek, 1. marca, bodo v Niagari ob 22. uri z Velikim Pustnim Yugo Pop Rock večerom otvorili dvodnevno rajanje. Prvi večer, ki bo brez vstopnine, obljubljajo zabavo ob največjih jugo hitih vseh časov, za katere bo, tako kot vedno, poskrbel DJ Čaki. V soboto, 2. marca, v klubu ob Dravi pripravljajo eno največjih in najglasnejših pustnih sobot na Štajerskem. Dogodek so poimenovali Carnival Madness, kjer bodo tudi podelili nagrade za najboljše maske v skupni vrednosti 1000 evrov.  Glasbeno sliko večera bosta ustvarjala mariborska virtuoza, dj-a in producenta Mike Vale in Matt The House Fox. Za vročo zabavo bo v soboto potrebno prispevati 5 evrov.

Veliki Zepeemov pust!

Pri Zvezi prijateljev mladine pravijo: »Na pustni torek zadržkov ni, počnemo vse kar se nam zdi… Maribor je tak fejst nor, na trgu pravi bo norčavi zbor!« V torek, 5. marca, se program na Trgu svobode v Mariboru začne ob 10. uri zjutraj. Otroški pustni rompompom bosta otvorila Čarovnik Grega in Alica v čudežni deželi, ki bosta tudi podelila nagrade za najizvirnejše posamezne in skupinske otroške maske. Popoldanski program, z začetkom ob 15.30 uri, bo namenjen vsem generacijam. Veliki Zepeemov pust bo povezoval Boštjan Klun, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbela glasbena skupina Help! A Beatles Tribute. Tudi v drugem delu dogajanja bodo najbolj kreativne maske prejele nagrade za najboljše posamezne, družinske in skupinske maske. Vsem bodo na voljo pustni krofi!

Mestna pustna povorka

V soboto, 2. marca, Zavod Mars v sodelovanju z Vetrinjskim dvorom, Narodnim domom, ZPM Maribor, Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož, Hišo stare Trte, KUD-om Polanec Starše in folklorno skupino Veseli pastirji KUD Franc Ilec Loka – Rošnja, organizira pustno povorko po mestu. Zbirno mesto je ob 10. uri pred Hišo Stare trte, kjer bo potekalo druženje s tradicionalnimi maskami. Rajanje se bo nadaljevalo ob 11. uri v Vetrinjskem dvoru, kjer bo razstava pustnih mask iz ptujskega območja, druženje, fotografiranje in projekcije etnoloških filmov. Popoldne, med 15. in 19. uro, pa bo v dvoru potekala delavnica izdelovanja mask in peka pustnih jedi ob koncertu  Brencl bande z izborom najbolj izvirne maske.

Otroške zabave

V Planetu tuš v Mariboru v soboto, 2. marca, pripravljajo Disco pustovanje s plesno šolo Sebastian in prijatelji. V torek bo preganjanju zime sledila še Indijanska pustna zabava. Majhne, velike, visoke in okrogle, prikupne in grozljive, ter vse ostale maškare so vabljene tudi v Qlandio, kjer prav tako obljubljajo krofe, poslikavo obrazov, nagrade za najboljše maske in zabavni program. V kolikor bi rajanje želeli nadaljevati še v nedeljo, 3. marca, se lahko ob 11. ali 15. uri odpravite v Narodni dom Maribor, kjer prirerajo pisano pustno nedeljo z Romano Kranjčan in raperskim duom Murat&Jose.

Rajanja za velike

V Satchmo že danes, 1. marca, prihaja pustno drum’n’bass rajanje pod taktirko češke ekipe Mindicted crew, za sobotno zabavo pa bodo v klubu pripravili Karnevalsko MKC rajanje. V Vetrinjskem dvoru so sobotni večerni pustni dogodek poimenovali Break for Love, kjer boste lahko zaplesali ob zvokih italo disca, popa in elektra. Na ples z nagajivimi maškarami in k pokušanju kulinaričnih specialitet pa vabijo v Hotelu Maribor in Steak House-u v Rožmarinu. V Salonu uporabnih umetnosti nagovarjajo našemljene plesalce, da se jim v soboto pridružijo na Pustnem velikem salonskem swingu. Tradicionalno pustovanje pripravljajo še v klubu KGB, KMŠ, Rooster, v Festivalni dvorani Lent in v klubu Feniks.