Na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, o katerem v zadnjih mesecih zaradi številnih uspehov kar veliko beremo, že gleda naprej v prihodnje šolsko leto, ko bodo medse sprejeli novo generacijo talentiranih otrok in mladih, šoli pa se obeta še nekaj velikega …

Konservatorij za glasbo in balet Maribor namreč v prihodnjem letu obeležuje že svojo 80. obletnico delovanja, s čimer potrjujejo, da že desetletja neprekinjeno vzgajajo izjemne glasbenike ter v mladih našega okolja vzbujajo naklonjenost do glasbe, plesa ter umetnosti nasploh.

»V skoraj 80 letih je Konservatorij za glasbo in balet Maribor vzgojil številne izjemne glasbenike in plesalce, ki so s svojim talentom obogatili orkestre, operne hiše in koncertne dvorane po vsej Evropi,« pove ravnateljica Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter doda, da je šola skozi svojo zgodovino s svojim strokovnim delom in predanostjo umetnosti pomembno prispevala k ohranjanju kulturne dediščine in tradicije ter k dvigu kulturne ravni v lokalni skupnosti in širše.

[[image_1_article_66199]]

Danes se Konservatorij za glasbo in balet Maribor ponaša z dvema podružnicama na Taboru in v Lenartu ter z dislociranimi oddelki v Rušah, Selnici ob Dravi, Lovrencu na Pohorju, Račah, Šentilju in Cerkvenjaku. To omogoča dostopnost do kakovostnega glasbenega in plesnega izobraževanja več kot 1700 otrokom in mladostnikom v regiji.

[[image_2_article_66199]]

Za krepitev kulturne ravni v lokalnem okolju ob dveh osrednjih podružnicah skrbijo številni dislocirani oddelki, ki še dodatno utrjujejo vizijo mariborskega Konservatorija.

Kot namreč pove ravnateljica Helena Meško: »Dostopnost do kakovostnega izobraževanja na področju umetnosti je vrednota, ki tudi v tretjem tisočletju zahodne civilizacije prispeva k razvoju ustvarjalnosti, razumevanju pomena kulturne dediščine, spoznavanju kulturne raznolikosti in razvoju kulturne identitete ne samo posameznika, temveč družbe kot celote.«

[[image_3_article_66199]]

Tradicijo pomlajujejo z novimi generacijami

Tradicijo tako vsako leto nadaljujejo z vpisi novih talentiranih otrok in mladih, ki se lahko vpišejo v programe glasbenega in plesnega izobraževanja. Vpisni rok za prihajajoče šolsko leto je tako pred vrati – potekal bo v sredo, 22. maja 2024, med 17. in 19. uro na vseh lokacijah Konservatorija za glasbo in balet Maribor:

Podrobnosti o vpisih na vsaki posamezni lokaciji vas čakajo na tej povezavi.

V okviru osnovnega glasbenega in plesnega izobraževanja šola ponuja programe predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice, glasbene šole in baletne šole.

[[image_6_article_66199]]

Obiskovanje teh programov ne pomeni le učenja igranja inštrumentov, petja ali plesa, temveč tudi razvijanje discipline, delovnih navad in vztrajnosti, kar so veščine, ki so dragocena tako za umetniško pot kot tudi za življenje na splošno.