Poročali smo o družinski kmetiji Merčnik v Benediktu, ki domača jajca, kruh, domače rezance, sveže gibanice, pecivo, potice in ostale dobrote prodaja na zaupanje, v tako imenovani prodajni hüti, kot imenujejo prodajno hiško, v kateri prodaja poteka popolnoma brezstično. To pomeni, da kupci, potem ko izberejo denimo domača jajca, denar sami pustijo v priročni blagajni.

Mobilna krušna peč je bila rojstnodnevno darilo

Zadnja pridobitev pri Merčnikovih je mobilna krušna peč, ki je bila pravzaprav rojstnodnevno darilo Vesni Merčnik, gospodinji, ženi, mami in babici. “To je bilo moje darilo ob abrahamu, s katerim so me presenetili moji najdražji. Vedno sem si želela takšno krušno peč na kolesih, ki bi jo lahko peljala na sejem ali kakšno drugo prireditev. Na ta način lahko recimo gibanico, kruh, nenazadnje tudi pico spečem na terenu in jo še toplo, svežo ponudim kupcem. Ob tem je za ljudi tudi zanimivo, da vidijo, kako se peče v pravi krušni peči oziroma kako ta sploh zgleda,” na je povedala Merčnikova.

Vedno sem si želela takšno krušno peč na kolesih, ki bi jo lahko peljala na sejem ali kakšno drugo prireditev. Na ta način lahko recimo gibanico, kruh, nenazadnje tudi pico spečem na terenu in jo še toplo, svežo ponudim kupcem. Ob tem je za ljudi tudi zanimivo, da vidijo, kako se peče v pravi krušni peči oziroma kako ta sploh zgleda.

Posebnost mobilne krušne peči je, da je nameščena na avtoprikolici, da je nekoliko manjša od običajne, sicer pa deluje enako dobro kot vse ostale tovrstne peči: “Prav tako je zazidana z opeko in potrebuje začetno temperaturo okoli 600 stopinj Celzija. Za kurjavo ravno tako uporabljam veje, bukova ali kakšna druga drva, nato pa primerno temperaturo preverim s koruznim zdrobom. Ta, če je peč prevroča, zgori, če pa je temperatura primerna, pa se obarva rjavo.”

Peč je povsem unikatna in edina takšna

Na avtoprikolici domače izdelave, ki je povsem unikatna in edina takšna, je dovolj prostora tudi za drva, zložene mize in klopi ter za vse ostale pripomočke za peko. “Sama pripravo domačih dobrot bolj kot ne samo koordiniram, glavni v kuhinji je moj zet David, ki je po izobrazbi kuhar, pomemben del moške ekipe je tudi mož Ivan, imam pa še več drugih pomočnikov,” je še povedala Vesna Merčnik in dodala, da zdaj, ko zaradi epidemije še ni sejemskih in drugih dogodkov, razmišljajo o tem, da bi mobilno krušno peč ob nedeljah in praznikih postavili ob prodajno hüto in Benedičanom ter ostalim obiskovalcem prikazali domačo peko.