Letos se je zbralo približno 13.000 obiskovalcev.

Na glavnem trgu v Mariboru se je včeraj zgodila enkratna prireditev, ki je še dolgo ne bomo pozabili. Slovensko narodno gledališče Maribor (SNG Maribor), skupaj s koproducenti Narodnim domom Maribor, društvom EZL EK in Zavodom za turizem Maribor, je pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor pripravilo prvi balet pod zvezdami. Bil je večer, namenjen vsem meščankam in meščanom Maribora ter obiskovalcem mesta in že na začetku se je obetal spektakularen dogodek.

Na odru so zablesteli solisti SNG Maribor – Domen Križaj (baritonist), Martin Sušnik (tenorist) in Nina Dominko (sopranistka), ki so s svojimi izjemnimi vokali navdušili občinstvo. Poleg njih je baletni ansambel SNG Maribor izvedel čudovito interpretacijo slavne Orffove scenske kantate Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga, pod taktirko Simona Krečiča, ki sta hkrati umetniška direktorja opere in baleta v SNG Maribor.

Bogate izkušnje z dogodki na prostem

Organizacija dogodka na prostem je vedno poseben izziv, saj lahko vreme in druge nepredvidljive okoliščine zelo vplivajo na izvedbo. Toda SNG Maribor ima že bogate izkušnje s podobnimi dogodki, vključno z operno nočjo, ki privabi na tisoče gledalcev. Letos se je zbralo približno 13.000 obiskovalcev, vrhunec pa je bil pred leti, ko se je zbralo kar 15.000 ljudi, kar potrjuje priljubljenost tovrstnih prireditev pri nas.

Dogodek je navdušil gledalce zato, ker je ponudil nekaj povsem drugačnega od običajnega obiska gledališča, kjer sedimo med štirimi stenami pod bleščečimi lestenci s kristalčki in zlatom. Ta prireditev je bila mnogo manj formalna in je obiskovalce popeljala pod odprto nebo, kjer so lahko uživali v umetnosti pod zvezdami. Ta sproščena in pristna atmosfera je pritegnila obiskovalce, da so si upali doživeti balet na povsem nov način.

»Dogodki pod milim nebom so vedno riziko.«

Nastopajoči so prav tako z veseljem sodelovali pri tem posebnem dogodku. Kljub večjemu tveganju in manj kontroliranim razmeram so se predstavili z navdušenjem in strastjo, ki se je prenesla na občinstvo. Za njih je bila to priložnost, da izkusijo nekaj edinstvenega in se povežejo s svojo umetnostjo na poseben način.

Dogodek je bil poseben tudi zato, ker je prvič potekal na Glavnem trgu, ob pogledu na nebo, kjer se je počasi poslavljalo sonce. Scenografija je bila osupljiva, kar se je pokazalo že na generalki. Generalka pa je bila zagotovilo, da bo tudi glavna predstava nepozabna.

Posebej ponosni pa so v SNG Maribor na dosežek, da so končno prepričali Ministrstvo za kulturo, da poveča število plesalcev v baletnem ansamblu za 15 članov. To bo bistveno prispevalo k izboljšanju kakovosti in raznolikosti delovanja samega gledališča.

Balet pod zvezdami je tako predstavljal vrhunec začetka gledališke sezone v Mariboru in hkrati pokazal, kako umetnost lahko poveže meščane in obiskovalce v nepozaben večer pod zvezdami. To je bila noč, o kateri bomo v Mariboru še dolgo govorili.