Jesen se je že pokazala v vseh svojih čudovitih čarih in polja so bogato obrodila s svojimi sadovi. Med njimi so se bohotile tudi buče, ki so v naših konci prepoznane kot oljne buče. Na svetu poznamo 825 različnih vrst buč, a le ena vrsta je primerna za pridelavo bučnega olja iz njenih semen.
Imenuje se Cucurbita pepo var. styriaca. Naši kraji na Štajerskem in v Prekmurju prav tej vrsti buč zagotavljajo najboljše pogoje za uspevanje. Buče zorijo od aprila do septembra in le vsako tretje leto na istem polju. Vsaka podrobnost – od sajenja buč do pobiranja semen – mora biti 100 % pravilna, da lahko ustvarjamo izdelke najvišje kakovosti med katere zagotovo sodi Štajersko prekmursko bučno olje.
Štajersko prekmursko bučno olje je dragoceno darilo narave, polno mineralov in vitaminov, ki mu zaradi izjemnih sestavin pravimo tudi "studenec mladosti". Bučno olje omamno diši in je prijetnega globokega okusa z nežnimi podtoni.
Zaščitena geografska označba
Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini in pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Najprijetnejši način spoznavanja Slovenije je prav gotovo okušanje slovenskih lokalnih in tradicionalnih jedi in proizvodov.
Štajersko prekmursko bučno olje je eden od slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni Evropske unije, saj nosi Zaščiteno geografsko označbo. Olje je visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kakovosti z uporabo toplote in brez aditivov, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike. Na Štajerskem in v Prekmurju že od 18. stoletja tradicionalno pridelujejo oljne buče in bučna semena predelujejo v bučno olje. Zanj je značilna barva, ki se giblje med temno zeleno in rdečkasto, bogatita pa ga tudi značilna aromatični vonj in okus.
Bučno olje je veliko več kot le dodatek k vašim jedem. To je okus narave, skrbno ujet v vsaki kapljici olja, ki dvigne vsak obrok na povsem novo raven. Vabimo vas, da preizkusite naslednja dva recepta, ki bosta vaše brbončice popeljala na pravo kulinarično popotovanje:
Tartine s pestom in mocarelo
Sestavine:
- 4-6 rezin rustikalnega kruha (kot kislo testo ali ciabatta)
- ½ skodelice bučnega pesta
- 2 velika zrela paradižnika (narezana na rezine)
- 8 kom oz. (225 g) sveže mocarele (narezane)
- listi sveže bazilike (za okras)
- Štajersko prekmursko bučno olje (za pokapanje)
- sol in črni poper (po okusu)
Priprava:
Obe strani rezin kruha rahlo premažemo z bučnim oljem in popečemo na predhodno segreti ponvici ali žaru (pekaču za toast), dokler ne postane zlatorjav in hrustljav, približno 2-3 minute na vsako stran.
Vsako rezino kruha, ki smo jo predhodno popekli, namažemo z izdatno plastjo bučnega pesta ter nanj položimo narezane rezine paradižnika. Na vrh paradižnika dodamo rezine sveže mocarele ter pokapljamo s Štajersko prekmurskim bučnim oljem.
Začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom ter nadrobljenimi bučnimi semeni, okrasimo z listi sveže bazilike.
Tartine postrežemo tople ali pri sobni temperaturi kot slastno predjed, snack, ali kot lahek obrok.
Avokado in poširano jajce z dimljenim lososom
Sestavine: (za dva kruhka)
- 2 rezini polnozrnatega toasta ali rustikalnega kruha
- 1 zrel avokado, narezan
- 2 veliki jajci
- 4 rezine dimljenega lososa
- 1 žlica belega kisa (za poširanje jajc)
- 1 žlička limoninega soka
- sol in poper po okusu
- svež koper ali drobnjak za okras
- sesekljana bučna semena
- Štajersko prekmursko bučno olje
Priprava:
Poširana jajca
Ponev napolnimo z vodo in jo rahlo zavremo. Dodamo beli kis. Vsako jajce razbijemo v majhno skodelico in jih previdno prelijemo v vrelo vodo, ki jo predhodno zavrtinčimo z žlico. Jajca poširamo 3-4 minute, da se beljaki strdijo in rumenjaki ostanejo tekoči. Z žlico z režami odstranimo jajca in jih odcedimo na papirnati brisači.
Na krožnik razporedimo rezino kruha. Olupljen in narezan avokado pokapljamo z limoninim sokom in bučnim oljem ter začinimo s ščepcem soli in popra nato ga položimo na rezino kruha in na avokado dodamo dimljen losos. Poširana jajca položimo na losos ter okrasimo. Po jajcih in lososu potresemo nasekljana bučna semena, svež koper ali drobnjak in pokapljamo s Štajersko prekmurskim bučnim oljem.
Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.
Za smernice zdravega prehranjevanje obiščite spletno stran: https://prehrana.si/
Naročnik oglasne vsebine je Skupina vrtovi panonski z.o.o.