Ribe so izjemno okusne, zdrave in polne hranil, a marsikdo se priprave rib izogiba zaradi neprijetnega vonja, ki se med kuhanjem hitro razširi po celotni kuhinji – včasih celo po celem stanovanju. A dobra novica je, da obstaja preprost in učinkovit trik, s katerim lahko to nevšečnost preprosto preprečite.
Danes je veliki petek – ribe so zelo popularne
Veliki petek je za kristjane dan spomina na Jezusovo smrt na križu in velja za dan strogega posta. Verniki se takrat odpovedo mesu, zato so ribje jedi ena najbolj priljubljenih izbir današnjega dne. Prav danes se zato v številnih gospodinjstvih pripravljajo ribe – a marsikdo ob tem pomisli tudi na neprijetne vonjave, ki lahko ostanejo v kuhinji še ure po kuhanju.
Skrivnost je v enem samem živilu: Mleku
Da bi preprečili širjenje ribjega vonja, ribe pred kuhanjem za približno 20 minut namočite v mleko. Morda se sliši nenavadno, vendar deluje. Beljakovine v mleku se vežejo na spojine v ribah, ki so odgovorne za močan vonj, in jih nevtralizirajo. Poleg tega mleko ribe tudi nekoliko omehča in izboljša njihov okus, kar bo še posebej razveselilo vse, ki so občutljivi na intenzivne 'ribje arome'.
Po tem, ko so ribe namočene, jih preprosto vzamete iz mleka, jih nežno sperete in osušite s papirnato brisačo. Nato jih lahko pripravite po svojem najljubšem receptu – na žaru, v pečici, na pari ali v ponvi.