Mateja Hojnik je ustvarila skupino kjer se delijo ideje in fotografije, kako se lahko dom z majhnimi spremembami spremeni v pravo doživetje.

V dom simpatične Mariborčanke smo pred nekaj meseci že vstopili. Tokrat smo poklepetali z njo. Je ustanoviteljica Facebook skupine Ustvarjamo s srcem <3 ideje pri dekoraciji in opremljanju in v nekaj mesecih se lahko pohvali z kar 12.000 sledilci. V skupini se delijo ideje in fotografije, kako se lahko dom z majhnimi spremembami spremeni v pravo doživetje. Mateja Hojnik z veseljem pomaga, odgovori na vprašanja, svetuje kje kaj najdete in kam kaj postaviti, da bo vaš dom postal ljubki dom. Čeprav nekoliko sramežljiva, se je v tem resnično našla in vzpodbujanje vseh teh članov ji daje samozavest, ki ji je prej manjkala. Zase upa, da bi na tem področju, v katerem resnično uživa in vanj vlaga velik del svojega srca, nekoč bila uspešna tudi poklicno.

Kako si začela?

Ideja, da ustvarim skupino je bila spontana. V trenutku, ko sem v eni meni ljubi skupini kjer sem objavljala svoje ideje opazila, da ni več to kar je bila. Tam se je začelo veliko krega, obsojanja in drugih stvari, kar meni osebno ne diši. Tako sem izgubila voljo, da sploh še kaj objavim, hkrati pa sem imela ideje, vesela sem bila ob vsaki novi dekoraciji, ki sem jo naredila, vsaki novi opremi, ki sem jo postavila v moj dom. In ker sem v skupini bila glede tega zelo lepo sprejeta, sem se odločila, “da grem na svoje”, da ustvarim svojo skupino o dekoracija in notranji opremi.

Želela sem si skupine kateri zavist, nesramnost in napadanje ni znana in lahko se pohvalim, skupina je v trenutku zaživela! Nekatere punce so mi sledile iz prejšnje skupine, nekaj se je pridružilo novih članov. Skupino vodim sama in moram priznati, da jo za moje pojme vodim res odlično in tudi našega načela “najbolj prijazna skupina” se člani kar držijo.

Kaj ti pomeni urejanje in opremljanje doma?

Odkar smo se preselili in sem dobila možnost, da opremim naš dom, sem se v to vživela z vsem srcem. Resnično mi dekoracija in opremljanje ne predstavlja samo vizualno pomembnega člena, ampak tudi duševno mi ogromno pomeni. To je zame neke vrste sproščanje. Ko imam slab dan, kaj naredim?  Vzamem nek kos pohištva in ga začnem preurejati, prestavljam dekoracijo, naredim kakšen nov venček… k sreči teh dni ni veliko. Si sicer predstavljate kako bi bilo pri nas?

Aktivna je tudi na Instagramu – Ljubki dom.

Tako bom rekla: kot je za nekoga čokolada, je zame dekoracija. Že to, da na mizo postavim sveži šopek rožic, je zame že tisti cukerček, ki sem ga potrebovala, da se počutim odlično. Zato tudi s to svojo skupino in stranjo želim pokazati, kako lahko z malenkostmi, z malo preproste dekoracije, v svoj dom prineseš svežino in novo vzdušje ter si dom narediš res takšen, da se v njem počutiš zares srečno! Sama se s tem sicer trenutno ukvarjam le ljubiteljsko ampak resnično strmim k temu, da bi morda dosegla s to pozornostjo tudi kaj v poklicni smeri. Dekoracija, aranžerstvo, promocija in organizacija je namreč to v čem se resnično vidim in uživam.

Kaj je po tvojem mnenju največja napaka, ki jo počnemo v svojem domu?

Mislim, da ni nobene napake. Vsak v svoj dom da toliko, koliko čuti. Nekomu je moj ljubki dom celo kičast. Nekdo je za minimalizem, za barve… ampak o tem nebom moralizirala.

Od kod črpaš ideje?

Včasih je dovolj, da se sprehodim samo mimo izložbe in že vem kako in kam bi kaj postavila, to je moja šibka točka. Drugače pa se mi ideje pletejo po glavi kadar grem po trgovinah z dekorjem, nekaj pa jih dobim tudi iz Pinteresta.

Najlepši del tvojega stanovanja po tvojem mnenju in zakaj?

Kuhinja z jedilnico in dnevno sobo. Zato ker je središče našega bivanja in največji prostor kjer tudi posvečam največ pozornosti glede dekoracije in jo tudi redno menjavam.

Kako pogosto spreminjaš dekoracijo?

Hehe, bom raje tiho. Prepogosto! Vsaki teden zagotovo pride kaj novega ali se samo prestavi, zamenja! Zdaj smo v stanovanju komaj osem mesecev in jaz bi že prestavljala pohištvo. Samo.. moj mož za moje ideje še ne ve.

Koliko časa preživiš v trgovini?

Preveč! Kot dekoracija je tudi obisk trgovin z dekorjem in rastlinami del mojega sproščanja. Že, če samo gledam in si cedim sline (in na skrivaj delam spisek za naslednjo plačo) je dovolj. Ampak zagotovo večkrat na teden. Rekla bom tako: če bi bila plačana za obiske trgovin, bi bila zdaj milijonar.

Koliko dekoracije ustvariš sama?

Koliko mi čas dopušča, sicer pa pogosto. Sploh ob kakšnih prazničnih priložnostih, takrat še posebej. Sicer obožujem venčke in razne stvari iz lesa, tako da se tudi tega z veseljem lotim. Sicer pa zelo rada tudi kaj predelujem, kot recimo kak star regal, okvirje in podobno.

Prisegaš na svetle barve, kaj pa meniš o tistih temnejših? Recimo črna, temno rjava, spada po tvojem mnenju v dom ali ne?

Osebno obožujem svetle barve kot si rekla: siva, roza, modra, zelena, to so moje barve❤. Ampak to je zato, ker v naše stanovanje zelo slabo sega naravna svetloba in mi kaj drugega žal ni preostalo. Sicer so tudi temne barve dobrodošle, če so le izbrane s stilom! Zelo všeč so mi temne kuhinje v podeželskem stilu, ampak kot rečeno, za naš  že tako “temen” dom, to ni prišlo v poštev. Sem pa razmišljala o temno modri steni v spalnici, ki je pač sama po sebi zelo svetla, ampak ker nebi ustrezala k celoti stanovanja, sem to idejo kmalu opustila in preklopila na umazano roza.

Dekoracija in oprema ni samo krama, kič ali lovilec prahu. Če je izbrana z okusom lahko naredi dom res čudovit! Dom naj bi bil zatočišče kamor se rad vrneš, kjer se počutiš zares udobno in doma.Jaz v svojem ljubkem domu se.

Kaj bi svetovala tistim, ki si ne drznejo prenoviti stanovanja?

Da naj ne sedijo in gledajo. Danes je na tržišču toliko možnosti, da lahko staro pohištvo preoblečeš v praktično novo! Posebej priljubljene pri nas so trenutno kredne barve in z njimi se da delati čudeže.

Ženske iz starih kuhinj naredijo na pogled nove. Torej pobarvaš, prestaviš, dodaš nekaj dekoracije, ki jih lahko res z malim vložkom najdeš v Kiku, Tediju, Pepcu ali pa kar v naravi in imaš popolnoma nov dom!