V poletnih mesecih ljudje radi potujemo s svojimi ljubljenčki, saj se ne bi radi ločili od njih ali pa jih nimamo komu zaupati. Tako kot sebe je treba pripraviti na potovanje tudi naše ljubljenčke.

Pred potovanjem je treba poskrbeti za ustrezno preventivo (razna cepljenja – predvsem pred srčno glisto pri psih, ki potujejo v Sredozemlje, proti steklini in drugim boleznim …). Če potujemo v tujino, mora biti žival označena z mikročipom oz. z jasno čitljivim tetoviranim znamenjem (do 3. julija 2011). Žival mora imeti Evropski potni list za hišne živali.

Ker se ljudje odpravljamo na različne destinacije (morje, hribi, mesta …), so tudi priprave za ljubljenčke različne. Ko imamo vse dokumente in opravljene preventivne ukrepe za potovanje, pripravimo prostor za ljubljenčka, kjer bo potoval. Za najbolj varen način potovanja živali so se izkazale potovalne kletke, ki morajo biti ustrezno velike glede na velikost živali.

Tako je treba ravnati v primeru živalske potovalne bolezni

Potovalna bolezen je pogost pojav in sitna nadloga potovanja (predvsem z avtom). Zato je pomembno, da se živali pred začetkom potovanja, približno 2–3 ure, ne hrani, se primerno hidrira, razgiba in umiri ter se ji omogoči, da se pred vstopom v avto olajša. V pomoč so lahko tudi tablete proti slabosti, ki jih predpiše veterinar.

Primerno je treba poskrbeti tudi, da žival ne vidi skozi okno, saj jo dogajanje izven avtomobila razburi in potencialno lahko povzroči potovalno bolezen. Za občutek varnosti in domačnosti v vožnji se poskrbi tako, da žival potuje s svojo najljubšo odejo ali blazino. Na dolgi poti je treba narediti premor najmanj vsaki 2 uri (da se žival sprehodi, opravi svoje potrebe …).

Ker se poleti največkrat odpravljamo na morje, poglejmo, na kaj vse moramo biti pripravljeni

Velika nevarnost na potovanjih je toplotni udar, ki ga pes lahko doživi zelo hitro, zato ga ne puščamo v zaprtem avtu (že pri prijetnih, 21 , je 30-minutna izpostavljenost psa v zaprtem avtomobilu lahko usodna). Nastop toplotnega udara se prepozna, ko se psu sluznica obarva živo rdeče, telesna temperatura poveča, se slini in sopiha.

Ob odhodu na območje Sredozemlja (predvsem Istre) je pri psih velika nevarnost okužbe s srčno glisto. Z njo se pes okuži s pikom komarja mrzličarja. Odrasla glista se pogosto naseli v pljučno-arterijskem delu telesa ter povzroči psu hude bolezni. Če psa ne zdravimo, mu lahko odpove srce. Tako okužbo lahko preprečimo s preventivno injekcijo ali tableto pri veterinarju.

V primeru pikov je treba poskrbeti, da se odstrani želo, področje pika spere z vodo ali natrijevim bikarbonatom in oteklino hladi z ledom. Če je pik v ustih ali grlu, psa takoj odpeljite k veterinarju! Enako storite v primeru ugriza strupene kače.

Z vsemi spremembami se lahko pojavijo tudi prebavne težave. Na dopust vzamemo hrano, ki jo žival uživa doma. S tem se izognemo težavam, ki bi lahko nastale ob spremenjeni prehrani ljubljenčka. V primeru driske vzamemo za psa medicinsko oglje in probiotike. Če težav ne odpravimo v 2–3 dneh, poiščemo pomoč pri veterinarju.

Na dopust ne pozabimo vzeti torbice s “pasjo” prvo pomočjo, ki naj vsebuje:

 • nagobčnik oziroma material, ki lahko služi kot nagobčnik (lahko povoj),
 • pinceto za odstranjevanje klopov, malih trsk in žel … (če niso v očeh),
 • klešče (za krajšanje krempljev),
 • krtačo za dlako (oboje osnovna higiena), rokavice,
 • alkoholne blazinice / razkužilo,
 • antihistaminik (v primeru alergične reakcije – vprašajte veterinarja!),
 • aktivno oglje (za pomoč pri diareji in razdraženem želodcu
 • probiotik – vprašajte veterinarja!),
 • rektalni termometer, fiziološko raztopino (za izpiranje ran in oči),
 • sanitetni material (gaze, vata, povoji, elastični povoj, samolepilni trak, sponke, brizga, mikropor, leukoplast ipd.),
 • škarje (za rezanje povojev in dlake okoli ran),
 • jodovo raztopino (za čiščenje ugriznin ali raztrganin),
 • antiseptik za rane in opekline,
 • antibakterijsko mazilo (za rane, opekline … ),
 • protibolečinske tablete (ne Paracetamola ali Acetil salicilne kisline – vprašajte veterinarja!).