Lajfstajl

Koliko krofov ste pojedli? Toliko kalorij ima en...

Uredništvo , 12.02.24 ob 13:52

Te dni je v središču pozornosti mastna in izredno sladka hrana, med drugim tudi krofi.

Koliko krofov ste pojedli? Toliko kalorij ima en...

Pust je po starem izročilu čas, ko morajo biti siti vsi ljudje, živali in duhovi, kar pomeni, da je v središču pozornosti izredno mastna in sladka hrana. Med drugim seveda tudi krofi. Dejstvo je, da je tak način prehranjevanja za naše zdravje zelo slab. Ker pa je pust samo enkrat na leto in ne traja preveč dolgo, nam mastenje s temi dobrotami ne bi smelo predstavljati pretiranih težav. 

En krof z marmelado ima 323 kalorij, kar je (če primerjamo z drugimi jedmi) enako kot 9 rezin pršuta, 11 porcij goveje juhe ali kot cela pica margerita.

Škodljivost pustne hrane lahko zmanjšamo s pravilno pripravo

Kljub temu, da je pustna hrana mastna, cvrta in polna maščob, to še ne pomeni, da njene škodljivosti ne moremo zmanjšati, poroča portal Vizita.si. Ker pa se pri ustvarjanju pustnih sladic ne morete izogniti cvrtju, lahko tudi tovrstne sladice naredite na nekoliko bolj zdrav način. Izberite lahko olje, namenjeno posebej za cvrtje, saj je le to manj občutljivo na višje temperature. Poleg tega cvrite vedno v svežem olju, da bo pecivo manj mastno pa poskrbite, da ga boste pri jemanju iz olja dobro odcedili. Površino peciva lahko dodatno pobrišete še s kuhinjskimi papirnatimi brisačkami, ki bodo vpile dodatno maščobo.

Če bi radi pust preživeli čim bolj zdravo, v pustni jedilnik vnesite veliko vlaknin, sadja in zelenjave ter stročnic in ne pretiravajte s cvrtimi sladicami, so še dodali.