Božične smreke so simbol prazničnega vzdušja, ki ga ustvarjamo v naših domovih. Vendar pa se po koncu praznikov soočamo z dilemo, kaj storiti z njimi. Ali jih lahko uporabimo še za kaj drugega ali jih moramo zavreči? In če jih zavržemo, kako to storiti na okolju prijazen način?

Kako “reciklirati” božično smreko po praznikih?

Ko se prazniki končajo, lahko naravno božično smreko še vedno uporabimo za različne namene. Če smo jo kupili v loncu, jo lahko presadimo na vrt ali jo podarimo nekomu, ki ima primeren prostor zanjo. Če pa smo jo kupili brez lonca, jo moramo najprej očistiti vseh okraskov in lučk. Nato lahko smreko uporabimo na več načinov.

Za kurjavo

Smreko lahko nasekamo na manjše kose in jih uporabimo za kurjavo v peči ali kaminu. A pozor, treba je biti previden, saj lahko smreka povzroči iskrenje in dim, zato je priporočljivo, da jo mešamo z drugimi vrstami lesa.

Za zastirko

Smreko lahko razrežemo na tanke koščke ali sekance in jih uporabimo za zastirko na gredicah, okrasnih loncih ali v kompostniku. Zastirka pomaga ohranjati vlago in preprečuje rast plevela.

Za dišeče vrečke

Smreko lahko olupimo in posušimo iglice, ki jih nato napolnimo v majhne vrečke iz blaga. Te vrečke lahko uporabimo za odišavljanje omar, predalov ali avtomobilov.

Za ustvarjanje

Smreko lahko uporabimo tudi za izdelavo različnih predmetov, kot so podstavki, obešalniki, okvirji za slike, nakit ali okraski. Pri tem pa je treba paziti, da smreko dobro posušimo in zaščitimo pred škodljivci.

Kako pravilno odstraniti božično smreko, če je ne moremo uporabiti?

Če se odločimo, da božične smreke ne bomo uporabili za nobenega od zgoraj naštetih namenov, jo moramo pravilno odstraniti. To pomeni, da jo moramo ločiti od ostalih odpadkov in jo odložiti na primernem mestu. V Mariboru imamo na voljo več možnosti:

Zabojnik za biološke odpadke

Smreko lahko razsekamo na manjše kose in jih odložimo v zabojnik za biološke odpadke, ki ga najdemo na vsakem zbirnem mestu za odpadke. Smreka mora biti brez okraskov in lučk, saj ti ne spadajo med biološke odpadke.

Zbirni center

Smreko lahko odpeljemo na enega od zbirnih centrov, ki jih upravlja Snaga Maribor. Tam lahko smreko brezplačno oddamo. Delovne čase zbirnih centrov si lahko ogledate tukaj

Kaj pa umetne božične smreke?

Če imamo doma umetno božično smreko, jo lahko po praznikih pospravimo in shranimo za naslednje leto. Bodimo pozorni, da je smreka še v dobrem stanju in da ne predstavlja nevarnosti za požar ali električni udar.

Če je smreka poškodovana ali dotrajana, jo moramo zamenjati z novo. Pri tem pa moramo paziti, da stare smreke ne zavržemo med mešane odpadke, saj so umetne smreke narejene iz materialov, ki se ne reciklirajo in tako obremenjujejo okolje.

Namesto tega lahko storimo naslednje ...

Zbirni center

Umetno smreko lahko odpeljemo na zbirni center, kjer jo bodo sprejeli brezplačno, saj spada med kosovne odpadke. Tam jo bodo poslali v sežigalnico, kjer bo vsaj delno izkoriščena za proizvodnjo toplote in elektrike.

Kotiček ponovne uporabe

Če je umetna smreka še uporabna, jo lahko podarimo v kotičku ponovne uporabe, ki se nahaja na zbirnem centru Lahova. Tam lahko smreko prevzame nekdo, ki jo bo ponovno uporabil ali jo podaril naprej. Tako bomo prispevali k zmanjšanju odpadkov in podaljšanju življenja umetnih smrek.

Božične smreke so lep del praznične tradicije, vendar pa moramo biti odgovorni do okolja, ko se jih znebimo. Naravne smreke lahko uporabimo na več načinov, ki bodo koristili našemu vrtu, domu ali ognjišču. Umetne smreke pa moramo pravilno odložiti na zbirnih centrih ali jih podariti v ponovno uporabo. Tako bomo poskrbeli, da bodo imele naše smreke čim daljšo in lepšo življenjsko pot.