Velika noč je eden tistih praznikov, ki povežejo tradicijo in sodobnost. Diši po šunki, potici, sveže pečenem kruhu in pomladi. A če želimo, da praznična miza zares zažari, je prava vinska spremljava tista pika na i, ki ustvari popolno harmonijo okusov. Poiščite jo v Spar Vinoteki, ki se lahko pohvali s širokim izborom vin različnih stilov in značajev, od katerih vsako kliče po drugačni velikonočni zgodbi.
Kam se nagibajo sodobni slovenski okusi?
Zadnja leta je opaziti, da Slovenci pri izbiri vina vse bolj raziskujemo. Medtem ko je bila včasih klasika (cviček, laški rizling, malvazija) samoumevna izbira, danes posegamo po novih, manj poznanih sortah, lokalnih vinih z zgodbo in alternativah brez alkohola.
Statistike kažejo, da se vse več mladih odraslih izogiba alkoholu med prazniki, ne zaradi nuje, ampak ker je to njihova načelna izbira. Prav tako raste zanimanje za ekološko pridelana vina, ki so bolj zdrava ter izražajo odnos do okolja in spoštovanje do narave.
V Sparovem prazničnem naboru zato lahko najdete vina, ki ustrezajo vsakemu stilu: od sodobnih rosejev do klasičnih portovcev, od lokalnih zvrsti do mednarodnih trendovskih imen. Toda kako v široki ponudbi vin izbrati taka, ki se bodo najbolje podala k našim najljubšim prazničnim jedem?
[[image_3_article_76200]]
Začnimo praznično: peneča vina
Ni praznika brez penine. In če si želite pravo praznično uvodno dejanje, je peneče vino tisto, ki bo očaralo vaše brbončice.
Penina Capris Cuvée – polsuha, elegantna, s finimi mehurčki ter notami bele breskve, akacije in citrusov. Odlična za začetek kosila ali kot spremljava rahlih predjedi.
H katerim prazničnim jedem se najbolj poda peneče vino?
- K šunki v testu s sladko gorčično glazuro,
- k jajčnemu namazu z drobnjakom,
- k slani skutni piti.
Brezalkoholni izbor:
- Codorníu Zero je peneče vino brez alkohola, polno sadnih not, ki kljub svoji lahkotnosti ponudi praznično iskrivost.
Rdeča vina s karakterjem
Velikonočna šunka je zvezda marsikatere mize in prav k njej se najlepše poda rdeče vino, ki zna ukrotiti hren, ublažiti sol in podpreti dimljenost mesa.
- Stara brajda, rdeča, Ščurek – zrel, strukturiran rdeči cuvée z aromami jagodičevja, lesa in začimb. Odličen za šunko, ki jo spečemo v pečici ali ovijemo v testo.
- Refošk Classic, BIO, Rodica – živahen, svež in topel, zeliščne note pa lepo povežejo tradicionalno šunko in domači kruh.
Brezalkoholni izbor:
- Cabernet-Syrah, 0,0 %, JP. Chenet – dealkoholizirano rdeče vino s sadnim značajem. Tanini ublažijo hren, svežina pa osveži usta po bogatem grižljaju.
[[image_2_article_76200]]
Bela vina za okusen zelenjavni preobrat
Čeprav velika noč pogosto slovi po mesnini, vedno več ljudi v praznični meni vključuje tudi zelenjavne jedi, od špargljevih pit do svežih solat in kremastih juh.
- Sauvignon Blanc, selekcija, Marjan Simčič – svež, kompleksen, z notami bezga, kosmulje in belega cvetja. Idealna izbira za šparglje in pomladne krožnike.
- Zelen, BIO, Guerila – edinstveno slovensko vino z aromami rožmarina, zelenega jabolka in timijana. Svežina izpere kremasto teksturo skutnih jedi.
Brezalkoholni izbor:
- Night Orient Classic, 0,0 % – peneče vino z zeliščnimi in sadnimi toni, ki se čudovito poda k solatam z oreščki in balzamičnim kisom.
In na koncu sladki finale z vinom
Potica, pinca, korenčkova torta – brez sladkega zaključka ni velike noči. In tudi tukaj vino igra ključno vlogo.
- Kopke Tawny Porto – portovec z notami oreščkov, suhega sadja in karamelnim zaključkom. Popolna spremljava za orehovo in rozinovo potico.
- Rose, BIO, Erzetič – aromatičen rose s pridihom vrtnice, breskve in rdeče pomaranče. Lahkotno in praznično vino za k pinci ali sadnim sladicam.
Brezalkoholni izbor:
- Codorníu Zero Rosé – mehurčkasto rose vino s sadnimi notami, ki se lepo poveže z makovo potico in korenčkovo torto.
[[image_1_article_76200]]
Kako torej izbrati pravo vino?
Če niste prepričani, katero vino izbrati, se držite nekaj osnovnih smernic:
- Rdeče vino naj spremlja močnejše, mesne jedi, v katerih je več maščobe ali začimb.
- Belo vino je idealno za lahkotnejše jedi, zelenjavne pite, solate in sire.
- Sladko ali desertno vino naj zaokroži sladico, pa naj bo to potica, pinca ali kaj modernejšega.
- Peneča vina so vsestranska – lahko so aperitiv, glavna spremljava ali celo nadomestek sladkega vina.
Vino kot praznični simbol
Vino ima pri veliki noči tudi simbolni pomen. V krščanski tradiciji predstavlja kri, skupnost, obnovo in praznovanje. A ne glede na religiozno ozadje ostaja dejstvo, da vino povezuje ljudi, ustvarja vzdušje in spodbuja pogovor. Ravno zato je prav, da si vzamemo čas in izberemo nekaj posebnega.
Naj gre za svežino penečega vina, bogato rdečino ali brezalkoholno alternativo – v Spar Vinoteki vas čaka široka velikonočna vinska izbira. Pokukajte v praznični izbor vin in se pustite zapeljati tistemu pravemu okusu. Več o velikonočni vinski spremljavi pa preberite tukaj.
[[image_4_article_76200]]
Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.