Čeprav smo trdno prepričani, da ni napačnega trenutka za odpiranje steklenice šampanjca, se ob koncu leta poveča število odprtih zamaškov. Vendar pa slabo odprta steklenica ne prinaša le nereda v obliki škropljenja mehurčkov in izgube dragocene pijače, temveč lahko neprevidno odpiranje, glede na pritisk znotraj steklenice, sproži šampanjske zamaške s hitrostjo dobrih 40km na uro, kar predstavlja tudi nevarnost.

Obstaja pravilen in varen način odpiranja steklenice mehurčkov

1. Steklenica naj bo ohlajena

Steklenico šampanjca ali penine je treba ustrezno ohladiti na približno 7 stopinj Celzija. Če ni dovolj hladno, bo pritisk znotraj steklenice povzročil hitro sprostitev zamaška. To lahko povzroči gejzir in nevarno izstrelitev.

Namig: Za hitro ohladitev steklenice uporabite mešanico 50/50 ledu in vode v svojem ledenem vedru. Ta tekoča mešanica pomeni, da se večja površina steklenice hladi, kar pomeni hladnejši šampanjec.

2. Uporabite odpirač za vino, da odrežete folijo.

Čeprav imajo vse penine zavihek za lažje odpiranje steklenice, večino časa zavihek ne uspe prepotovati okoli steklenice, kar pusti grd nered odvečnega aluminija. Rezanje folije pod robom steklenice naokoli ustvari enakomerno, čisto črto, tako da ko se folija odstrani, sta izpostavljena le zamašek in kletka. To ustvari bolj privlačno predstavitev in udobnejši oprijem pri nadaljnjem postopku odpiranja.

3. Pomagajte si s prtičkom ali brisačo

Če je steklenica stala v ledeni kopeli ali se je pojavila kondenzacija, poskrbite, da jo najprej obrišete. Nato prepognite prtiček ali kuhinjsko brisačo vzdolžno in ga položite preko kletke in zamaška. To ustvari dodatno varnostno mero, ki lahko prepreči odlet zamaška in vam omogoči boljši oprijem.

4. Odvrtite kletko zamaška v nasprotni smeri urinega kazalca

Najbolje je držati steklenico pod kotom 45 stopinj. Poskrbite, da je ne usmerjate v nikogar, za vsak slučaj. Odvrtite zavoj kletke in jo nato popolnoma odvijte okoli steklenice. Med tem vzdržujte pritisk na vrhu zamaška, da preprečite predčasno sprostitev.

5. Zavrtite steklenico, ne zamašek

Ko je kletka odvita, vstavite odpirač in začnite izvleči zamašek tako, da vzdržujete pritisk okoli zamaška in vrtite steklenico. Če vrtite zamašek, lahko poči v steklenici. Ko je steklenica odvita in se prosto premika okoli zamaška, še naprej trdno držite okoli zamaška in ga postopoma izvlečite.

6. Kontrolirano in počasi potegnite zamašek stran iz steklenice

Pritisk v steklenici bo postopoma sam začel naravno iztiskati zamašek. Ko začutite, da se zamašek začne premikati sam, nežno pritisnite proti zamašku, da preprečite prehitro sprostitev. Bolj kot se zamašek počasi loči od steklenice, nežnejši bo šum, ki se bo pojavil. Ljudje vedno ostanejo navdušeni, ko se steklenica penine odpre skoraj neopazno in to z nežnim šumom in ne pokom.

7.Ko odstranite zamašek, hitro obrišite rob steklenice in nato postrezite

Čeprav so šampanjski kozarci tradicionalni, ozka odprtina preprečuje, da bi uživali v aromah, kar pomeni, da zamudite nekaj odtenkov mehurčkov. Namesto tega strokovnjaki raje izbirajo kozarce v obliki tulipana ali kozarce za belo vino, da izkoristijo vse značilnosti penine.

Na zdravje!