Nedavna raziskava razkriva veliko razliko med starejšimi in mlajšimi delavci. Mladi, sploh generacija Z, namreč najraje delajo sami, ne marajo dela v skupinah in bodo vse raje opravili sami, kot prosili za pomoč. Mnogi delodajalci s tem niso zadovoljni, medtem ko nekaterih ne moti, saj je vedno več služb tudi zastavljenih na takšen način, da lahko gre za prednost.

Veliko jih je začelo delati v času pandemije

Vsaka generacija ima svoj sloves. Za mlade lahko slišimo marsikaj, a kaj je resnica? Večina izmed tistih, ki spadajo v generacijo Z, (kar pomeni, da so rojeni med leti 1995 in 2010) je svojo kariero začela med pandemijo in gospodarsko krizo. To se sedaj še bolj pozna pri tem, da so vajeni delati od doma, prav tako so veliko bolj vajeni samostojnega dela kot tega, da bi morali delati v sodelovanju z drugimi ljudmi.

"Navajeni so, da imajo informacije vedno takoj na konici prstov in da upravljajo svoj urnik, se pravi da imajo avtonomijo in neodvisnost, ki ju starejše generacije niso imele," je za portal Huffpost povedala Jenny Fernandez, trenerka vodenja in startup mentorka za podjetniški pospeševalni program Techstars in dodala, da vse to prispeva k temu, da imajo željo delati čim bolj samostojno.

V nedavni raziskavi, ki jo je izvedlo globalno podjetje za zaposlovanje Robert Walters, je manj kot 1 od 5 delavcev generacije Z dejalo, da raje delajo v skupini, 31 % pa jih je reklo, da "bolje delajo sami". Mladi pravijo, da če le lahko nekaj storijo sami, drugih ne bodo prosili za pomoč. Pri nekaterih službah lahko gre za prednost, medtem ko je lahko pri drugih to zaradi slabše komunikacije problem.