V Mariboru so predstavili najdražjo na novo izdelano violino na svetu, ki jo je v svoji delavnici v Cremoni v Italiji, znani kot svetovna prestolnica violin, izdelal Edgar Russ z ekipo. Glasbilo je okrašeno tudi z osmijem, najplemenitejšo kovino na svetu.

282 dragih kamnov

3,5 milijona evrov vredno violino krasi 548 unikatnih kosov osmija, vgrajenih v zlato, dodatnih pa je tudi 282 dragih kamnov: rubinov, safirjev in diamantov.

Za Edgarja Russa (1966), ki se je z avstrijske Štajerske v Cremono preselil leta 1984, predstavljajo izziv predvsem materiali. Prav to ga je spodbudilo, da je za izdelavo omenjene violine izbral osmij kot najredkejšo, najobstojnejšo in neponaredljivo plemenito kovino, so sporočili z Osmium inštituta Slovenija, ki se posveča različnim vidikom osmija.

Violina je tudi poimenovana po tej dragoceni kovini, in sicer The OS Violin. Glasbilo je bilo javnosti prvič predstavljeno marca letos med uradnim odprtjem Castle Casinoja v Vaduzu v Liechtensteinu. Med svetovno turnejo se je glasbilo ustavilo tudi v Kazinski dvorani SNG-ja Maribor, kjer je nanjo zaigrala priznana in večkrat nagrajena violinistka Oksana Pečeny.

Vsak kos je unikaten

“Da je bil osmij izbran za vdelavo v najdragocenejšo novoizdelano violino, gre pripisati vedno večji prepoznavnosti te kovine in izjemnim lastnostim, ki jih ima. Gre namreč za plemenito kovino, ki ima najvišjo obstojnost, najvišjo volumentsko gostoto, največjo odbojnost gamažarkov in najvišjo vrednost med vsemi kovinami in spojinami,” je pojasnil direktor Osmium inštituta Slovenija Alen Senekovič.

Dodal je še, da “osmija ni mogoče ponarediti saj je prav vsak kos unikaten, certificiran v Nemčiji in zapisan v svetovni bazi podatkov. Prav tako pa se osmij ponaša z izjemnim odbojem sončne svetlobe, kar so spoznali tudi izdelovalci nakita, ki so ga z razlogom poimenovali kar ‘diamant prihodnosti’.” Osmij so v svojih izdelkih med drugim uporabili tudi izdelovalci prestižnih ur, kot so Hublot, Ulysse Nardin, Czapek in drugi.