Od leta 1962 se Svetovni dan gledališča praznuje po vsem svetu 27. marca. Ta dan je praznik za tiste, ki cenijo vrednost in pomembnost umetniškega izraza "gledališče", obenem pa deluje kot opozorilo za vlade, politike in institucije, ki še niso priznale njegove vrednosti za ljudi in posameznike ter še niso spoznale njegovega potenciala za gospodarsko rast.

Sporočilo ob svetovnem dnevu gledališča 2024

Sporočilo ob svetovnem dnevu gledališča 2024 je zapisal Jon Fosse, norveški pisatelj znan po obsežnem opusu, ki vključuje igre, romane, zbirke poezije, eseje, otroške knjige in prevode. Fossov pisateljski slog je zaznamovan z minimalizmom in čustveno globino, kar ga uvršča med najbolj izvajane dramatike na svetu. Leta 2023 je bil nagrajen z Nobelovo nagrado za književnost, inovativne igre in prozo.

Sporočilo ob svetovnem dnevu gledališča 2024 Jona Fossea, ki ga je prevedla Barbara Skubic, si lahko preberete na spletni strani World Theatre Day 2024 ali na tej povezavi.

Fosse je zapisal: "Umetnost, dobra umetnost zmore na svoj čudežni način združiti docela edinstveno z univerzalnim. Omogoča nam, da lahko drugačno – tuje, bi lahko rekli – razumemo kot univerzalno. S tem umetnost razbija meje med jeziki, zemljepisnimi regijami, državami. Tako zbližuje ne le tisto, kar je značilno za vsakogar od nas, ampak po svoje tudi značilnosti skupin, na primer posameznih narodov.

Kje so gledališča v Mariboru?

Vsem znano Slovensko narodno gledališče Maribor ima več kot stoletno tradicijo, ki je pomembno zaznamovala mesto in širše regije ter vplivala na razvoj umetnosti in kulture v Sloveniji s svojim kontinuiranim programom. Kot je zapisal Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, je gledališče prostor, ki je odprt za vse generacije in različne poglede, kjer se prepletajo strpnost, solidarnost, dialog in raznolike poetike ter estetike glasbe, plesa in dramske umetnosti.

[[image_1_article_64605]]

"Izredno ponosen sem, da nam je z umetniškimi direktorji Drame, Opere in Baleta uspelo pripraviti program, ki je aktualen, provokativen, zanimiv, estetsko dovršen, kritičen in obenem občutljiv ter razumevajoč do številnih družbenih problematik," je zapisal. Za tiste, ki pa še ne vedo, se SNG Maribor nahaja na Slovenski ulici 27 v Mariboru. Vidimo ga tudi s Slomškovega trga, kjer je glavni vhod.

V nekdanjem Minoritskem samostanu, Vojašniški trg 2a, deluje Lutkovno gledališče Maribor, ki upravlja tudi s prostori nekdanje Minoritske cerkve, Sodnim stolpom ter objektom "Tri babe" na severu Vojašniškega trga. Te prostore povezuje kulturna četrt - Minoriti. Po selitvi v nove prostore je LGM gostilo številne domače in tuje lutkovne ustvarjalce ter se povezovalo v ustvarjalnih koprodukcijah.

[[image_2_article_64605]]

Razvoj lutkovne umetnosti v Mariboru sega v obdobje med obema vojnama, ko so Sokolska društva spodbujala ustanovitev lutkovnih odrov. Leta 1922 je Mestni Češki klub ustanovil marionetno gledališče in tako se je vse začelo. Danes pa LGM gostuje na festivalih v tujini in doma ter v zadnjem obdobju prejema tudi pomembne nagrade. Konec leta 2015 pa je bila zaključena obnova Minoritske cerkve, ki zaokrožuje samostanski kompleks.

Kulturno prireditveni center Narodni dom Maribor se nahaja v centru mesta Maribor na Ulici kneza Koclja 9 v neorenesančni palači in je največji kulturni center Podravske regije ter drugi največji kulturni center v Sloveniji. Narodni dom ponuja različnim kontekstom široko paleto dejavnosti na področju uprizoritvenih umetnosti, vključno s teatrom, plesom in glasbo. Pod njegovo okrilje spadata tudi Vetrinjski dvor in Dvorana Union.

[[image_3_article_64605]]

Kot organizator, producent in promotor Narodni dom Maribor letno predstavi okoli 1.200 dogodkov. Gostuje številne koncerte različnih zvrsti glasbe, od tradicionalne do elektronske in plesne glasbe, pripravlja pa tudi različne glasbene serije, ki vključujejo orkestralne, komorne in jazz koncerte, ter gledališke dogodke, kot so komedije, otroško gledališče in mladinski programi.

Prostori na Glavnem trgu 22 so bili v začetku leta 2013 mecensko ponujeni v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda s strani družine Oset-Puppis. In tam je nastala umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, kot zapisujejo na straneh GT22

[[image_4_article_64605]]

Bivše skladiščno-tovarniški prostori in nekdanji nočni klub so preuredili s prostovoljnim delom, lastnimi vložki ter ob podpori mesta in države, tako so ustvarili prostore tudi za gledališče, namenjeno raziskovalno naravnani produkciji, projektom usposabljanja, gostovalnim predstavam, festivalom, strokovnim pogovorom in druženju gledaliških ustvarjalcev z gledalci.