Papež Frančišek je danes na obisku v Benetkah, kar je njegovo prvo potovanje iz Rima v zadnjih sedmih mesecih. Na otoku Giudecca je obiskal ženski zapor in dejal, da ta predstavlja tudi kraj za nov začetek, zato je pomembno, da so pogoji v njem takšni, da to omogočajo. Nato se je srečal z mladimi in daroval mašo na Trgu svetega Marka.

"Ne pozabimo na dostojanstvo," je v zaporu dejal 87-letni papež, ki je imel v zadnjem času več težav z zdravjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež je s helikopterjem prispel na otok Giudecca, na katerem je tudi paviljon Svetega sedeža v okviru Beneškega bienala. Pozdravilo ga je okoli 80 zapornic in osebje zapora. V prostorih nekdanjega samostana so sicer zaprte ženske, ki prestajajo daljše zaporne kazni.

Frančišek je dejal, da bi moral kazenski sistem zaprtim dati možnosti za duhovno, kulturno in profesionalno rast in razvoj. "Zapor je kruta realnost, težave, kot so prezasedenost, pomanjkanje osebja ali nasilni incidenti, porajajo toliko trpljenja. Ampak lahko je tudi kraj ponovnega rojstva," je dejal.

Zapornice je pozval, naj bodo pogumne in naj se ne bojijo, one pa so mu izročile darila, ki so jih same izdelale. Nekatere med njimi so bile vidno ganjene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Papež je spomnil tudi na vlogo umetnosti v boju proti rasizmu, ksenofobiji, neenakosti in ekološkemu neravnotežju.

Ogledal si je tudi razstavo v zaporu, ki pripoveduje o vsakdanjem življenju zapornic skozi oči desetih umetnikov. Razstava je prispevek Vatikana k Beneškemu bienalu. To je sicer prvič, da se je papež udeležil te mednarodne umetniške razstave, ki poteka vsake dve leti v Benetkah.

Poziv mladim 

Frančišek je v okviru obiska v Benetkah danes nagovoril tudi mlade pred baziliko Svete Marije Zdrave ter jih pozval, naj bodo dejavni v svetu. "Neustrašno morate iti proti toku: vzemite življenje v svoje roke, bodite dejavni, izključite televizor in odprite Evangelij, pustite pametne telefone in se srečujte z ljudmi," je dejal.

Na Trgu svetega Marka je nato pred okoli 10.000 verniki daroval mašo. V pridigi je dejal, da se Benetke ob vsej svoji lepoti soočajo s številnimi nevarnostmi, kot so podnebne spremembe, množični turizem, pa tudi osamljenost ljudi, ki tam živijo.

"Benetke so eno z vodo, na kateri ležijo. Brez skrbi za okolje, lahko celo izginejo," je opozoril ter izpostavil, da je bilo mesto vedno kraj srečevanja in kulturnih izmenjav.

Zgodaj popoldne naj bi se vrnil v Vatikan.

Za Pavlom VI., Janezom Pavlom II. in Benediktom XVI. je Frančišek četrti papež na obisku v Benetkah. Zgodovina mesta je sicer tesno povezana s Svetim sedežem, v 20. stoletju so kar trije beneški škofje postali papeži.

Na obisk prihaja v času, ko so beneške oblasti turistom, ki pridejo v mesto za en dan, začele zaračunavati vstopnino v višini pet evrov. Ker je bil papež v mesto povabljen, mu je ni bilo treba plačati, jo bodo pa morali plačati romarji, ki ga želijo videti.

Sveti oče naj bi v maju obiskal Verono, julija pa naj bi prišel v Trst.