PLP je mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo, ki je stalnica poletnega dogajanja v mestu in vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev, saj ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave,  delavnice, razstave in druge dogodke. Bogata zgodovina festivala kaže, da je do sedaj na festivalu nastopilo več kot dva tisoč nastopajočih iz tridesetih držav, ki so razveselili na tisoče gledalcev.

Letošnji jubilejni, 30. festival se bo poklonil tradiciji, a v svojem bistvu ostal takšen, kot je bil do sedaj: dostopen, raznolik in prijazen. Potekal bo med 3. avgustom in 1. septembrom 2019, sodelovala pa bodo gledališča in skupine iz Slovenije, Izraela, Češke, Estonija, Italije, Avstrije in Francije.

Del programa se bo poklonil tradiciji

Festival ima izredno bogato zgodovino, do sedaj je v Mariboru nastopilo že več kot dva tisoč nastopajočih iz šestintridesetih držav, ki so razveselili na tisoče gledalcev. Špela Juhart, predstavnica za stike z javnostjo, je dejala, da bo letošnji festival v svojem bistvu ostal takšen, kot je bil do sedaj: “Dostopen, raznolik in prijazen. A se bo v delu programa poklonil tradiciji.”

V spremljevalnem programu bodo pripravili štiri razstave – pokazali bodo do sedanjih 36 zastav Poletnega lutkovnega pristana in se spominjali preteklih 30 let, prav tako se bodo spominjali in počastili pionirje lutkovnega gledališča v Mariboru. Poleg razstav pa v sodelovanju z Rajzefibrom pripravljajo sprehod Po poteh PLP s pionirko lutkarstva Bredo Varl in direktorico lutkovnega gledališča Katarino Klančnik Kocutar, pa tudi prav poseben interaktiven sprehod Potepini. 

Podelili bodo zlato žirafo

Atrakcijo za otroke predstavljajo tudi prav posebne skulpture: “V času festivala pa nudimo ekskluzivno druženje z žirafami z naaajdaljšim vratom, ki so postale nov zaščitni znak festivala,” pravi Juhartova. Podelili bodo tudi zlato žirafo, nagrado festivala za najboljšo predstavo po izboru otroške žirije.

Program festivala je že znan, ogledate si ga lahko TUKAJ. 

Prav tako se je že pričela prodaja vstopnic, ki jih lahko kupite pri blagajni LGM ali preko spleta. Cena vstopnic ostaja simbolična v višini enega evra.