Kultura

“Kino brez filma je le prazna dvorana, kdaj bomo odprli, še ne vemo!”

Helena Kosi, 25.04.21 ob 03:15

Po šestih mesecih zatišja so kinematografi včeraj dobili zeleno luč za odprtje dvoran. Kdaj bomo lahko kino dejansko lahko obiskali, za zdaj še ni jasno. Uradnih napotkov o delu in o tem, kateri ukrepi zanje veljajo, namreč še nimajo. Prav tako še nimajo programa, kino brez filma pa je le prazna dvorana, opozarjajo pri Mariboxu.

Včerajšnja odločitev vlade, da lahko z današnjim dnem svoja vrata odprejo tudi gledališča in kinodvorane, ni presenetila le obiskovalcev, temveč predvsem organizatorje predstav. Ti so v ponedeljek po šestih mesecih najprej prejeli novico, da bodo lahko obratovali v rumeni fazi, tri dni kasneje pa v poznih urah zvedeli, da lahko s predstavami začnejo že danes. Še zmeraj ni jasno, pod kakimi pogoji, zato njihova vrata za zdaj ostajajo zaprta.

Presenečeni smo, a ne ravno prijetno

“Ne morem reči, da sem bil prijetno presenečen, bil pa sem presenečen. Že šest mesecev namreč čakamo na odgovore na vprašanja v zvezi s sproščanjem ukrepov s  področja kinematografije. Prvi odgovor, ki smo ga po šestih mesecih dobili, je bil v ponedeljek. Dobili smo informacijo, da se kinematografi lahko odpirajo v rumeni fazi,” je o odločitvi vlade, da lahko kinematografi obratujejo, povedal direktor Mariboxa Stipe Jerić.

“Že v četrtek zvečer je vlada odločala na novo in dovoljuje, da se kinematografi  odprejo že naslednji dan, torej danes, kar pa za nas seveda ni izvedljivo. Najprej moramo namreč dobiti filme, potem se morajo distribuirati po Sloveniji, potrebno je pripraviti dvorane, izvesti marketinške akcije,” o obilici dela, ki ga je treba na hitro opraviti pove Jerić.

Najprej moramo dobiti filme, potem se morajo distribuirati po Sloveniji, potrebno je pripraviti dvorane, izvesti marketinške akcije.

Nad sprejemanjem odločitev Jerić ne kaže navdušenja: “Odločevalci v odločitvah niso konsistentni, najbolj zaskrbljujoče pa je to, da so izgubili čisto vsak stik z realnostjo, z odnosom do gospodarstva in podjetij in to nas lahko skrbi,” a nadaljuje v pozitivnem tonu: “V vsakem primeru pa je to pozitiven pokazatelj sproščanja, kaže na boljšanje epidemiološke slike in verjamem, da bi nekje sredi maja lahko dvorane dejansko odprli na način, da se nam tudi ekonomsko splača.”

Ne poznajo navodil, niti ne vedo kdaj jih pričakovati

Zaposleni v Mariboxu so trenutno napoteni na čakanje na delo, tudi študente, ki delajo preko napotnic, bi želeli nazaj, z njihovim delom so namreč zelo zadovoljni: “Zaposleni si želijo nazaj, pa tudi študentje si želijo normalnega življenja. Ni jim pomembno le to, da bodo lahko začeli normalno študirati, temveč so odvisni tudi od dela. Res si želimo, da jih bi lahko čim prej vključili nazaj v delovni proces,” pove direktor.

“Trenutno še nimamo navodil, pod kakimi pogoji lahko odpremo dvorane. Po neuradnih informacijah naj bi bilo dovoljeno le deset ljudi v posamezni dvorani. Če to drži, seveda ne moremo odpreti dvoran. Po telefonskem pogovoru z Ministrstvom za kulturo naj bi veljali ukrepi, kot so bili poleti. Ker gre za neuradno informacijo tudi v tem primeru, moramo zdaj pač počakati, da dobimo jasna in uradna navodila.”

Osnovni ukrepi pred zaprtjem

  • 1,5 metra med obiskovalci v dvorani
  • maske do sedežev
  • varnostna razdalja
  • razkuževanje prostorov
  • prezračevanje

“Če se izkaže, da bo v dvorani lahko hkrati le 10 ljudi, si takega poslovanja ne moremo privoščiti. Poleg izgube, ki smo jo pridelali v zadnjem letu, bi jo na tak način le še povečali.

“Realno ocenjujem, da bi Maribox, v kolikor bomo lahko delali kot poleti, svoja vrata lahko odprl sredi maja, kajti priprav je veliko.” Skupaj z odprtjem načrtujejo tudi zagon gostinske dejavnosti, ki kino dopolnjuje.

Takoj ob novici, da lahko odprejo svoja vrata, so dobili kar nekaj vprašanj na facebook strani: “Danes zagotovo ne bomo odprli, dokler ne dobimo jasnih navodil, tudi ne moremo natančno oceniti, kdaj bomo odprli. Čakamo pa tudi vsebine, kajti kino brez filmov je prazna dvorana. Seveda pa bomo obiskovalce o vseh načrtih sproti obveščali preko družbenih omrežij.”

Danes zagotovo ne bomo odprli, dokler ne dobimo jasnih navodil, tudi ne moremo natančno oceniti, kdaj bomo odprli. Čakamo pa tudi vsebine, kajti kino brez filmov je prazna dvorana. Seveda pa bomo obiskovalce o vseh načrtih sproti obveščali preko družbenih omrežij.

“Potrebujemo jasne informacije, da ne bomo odpirali in potem spet zapirali ali morda celo nevede kršili ukrepe in bili zato dodatno kaznovani.”