Kultura

Izšel Virus, nova Golobova kriminalka v času epidemije

Jon Knez, 05.01.21 ob 03:40

Po Jezeru (2016), Leninovem parku (2018) in Dolini rož (2019) je Virus postavljen v obdobje epidemije covida-19 in inšpektor Birsa skupaj s svojo ekipo lovi serijskega morilca.

Izšel Virus, nova Golobova kriminalka v času epidemije

Sredi decembra je izšel četrti kriminalni roman Tadeja Goloba z naslovom Virus. Gre za serijo slovenskih kriminalk oz. primerov višjega kriminalističnega inšpektorja Tarasa Birse. Po Jezeru (2016), Leninovem parku (2018) in Dolini rož (2019) je Virus postavljen v obdobje epidemije covida-19 in inšpektor Birsa skupaj z ekipo lovi serijskega morilca.

Vsako zlo je posledica okužbe z njim

Pri novomeški založbi Goga, kjer je roman izšel, so zapisali, da je vsako zlo posledica nekega prejšnjega zla oz. okužbe z njim. »Ali ni vsako naše dejanje, tudi kriminalno, samo sledenje osnovni življenjski matrici?« še zapišejo.

Ali ni vsako naše dejanje, tudi kriminalno, samo sledenje osnovni življenjski matrici?

Zaradi trenutnih razmer je knjigo mogoče naročiti prek spleta pri založbi Goga ali Mladinski knjigi. Možno jo je tudi rezervirati v knjižnicah, vendar so zaradi velikega povpraševanja dolge čakalne vrste.

Golob je knjigo končal mesec in pol po nesreči

Avtor Tadej Golob se je septembra hudo poškodoval pri plezanju v gorah. V intervjuju za RTV Slovenija je povedal, da se je končanja knjige lotil že mesec in pol po nesreči. Povedal je še, da mu je primanjkovalo energije za končanje kriminalke. Energijo je pred nesrečo vedno črpal iz športa, s katerim se zdaj ne more ukvarjati.

Letos snemanje nadaljevanja Jezera?

Konec leta 2019 je na televizijske ekrane prvega programa TV Slovenija prišla dolgo pričakovana šestdelna serija Jezero, ki je nastala po knjižni predlogi istoimenskega Golobovega prvega romana. Inšpektorja Birso je utelovil markantni Sebastian Cavazza, v preostalih vlogah pa so zaigrali še Nika Rozman, Matej Puc, Gregor Čušin, Jana Zupančič, Matjaž Trubušon, Nataša Barbara Gračner, Brane Šturbej, Vlado Novak in drugi.

Golob je v pogovoru za RTV povedal, da bi se snemanje nadaljevanja lahko pričelo že letos poleti in sicer bi v šestdelno serijo bili strnjeni knjigi Leninov park in Dolina rož.

Golob je v pogovoru za RTV povedal, da bi se snemanje nadaljevanja lahko pričelo že letos poleti in sicer bi v šestdelno serijo bili strnjeni knjigi Leninov park in Dolina rož.