Leta 1922 so na mestu današnjega Akvarij-terarija izgradili prvo parkovno kavarno – slednjo bi sedaj radi ponovno obudili, Akvarij-terarij pa bi umestili pod vznožje Piramide.

Ste vedeli, da je na mestu, kjer je v Mestnem parku danes umeščen Akvarij terarij, nekdaj stala kavarna? Morda se nam obeta ponovitev zgodovine. Na včerajšnji 5. seji mestnega sveta MOM je namreč Tjaša Gojkovič iz Liste kolesarjev in pešcev podala predlog, ki je bil povšeči tudi županu Saši Arsenoviču. Zakaj bi namreč Akvarij-terarij moral stati na istem mestu, glede na to, da več ne zagotavlja ustreznih pogojev za obratovanje? Le-tega bi lahko prestavili drugam. Na njegovo mesto pa bi postavili novo kavarno, ki jo Mestni park nujno potrebuje. Edini gostinski lokal v okolici Mestnega parka je namreč restavracija Pri treh ribnikih, ki ponuja dnevna kosila.

Akvarij-terarij na novo lokacijo ob vznožju Piramide?

Ker se v vsakem primeru obeta prenova promenade in sprehajalnih poti v Mestnem parku, so v listi mnenja, da bi se v okviru slednjih lahko umestila kavarna na mesto Akvarij-terarija, slednjega pa premestilo drugam. Akvarij-terarij bi umestili na novo lokacijo ob vznožju Piramide v skladu z že pridobljeno natečajno idejno rešitvijo iz leta 2009, avtorjev dr. Marka Jaušovca in doc. dr. Kaje  Pogačar. Kot so zapisali v svoji pobudi, je za slednje že izdelana dokumentacija, a so potrebna še soglasja, pridobitev katerih pa je žal že leta odvisna od soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine. “Če želimo te projekte izpeljati, mora Mestna uprava mora najti dialog z Zavodom, v debato pa mora biti vpet širši krog strokovnjakov,” še meni pobudnica projekta umestitve parkovne kavarne.

Prihodnji Akvarij v Mariboru, FOTO: Ivo Buda

“Na drugi strani bi z novogradnjo akvarija in terarija, potopljenega v teren pod mestni hrib, mestni park pridobil novo pomembno destinacijo, ki bi bila zanimiva tudi z vidika turističnega razvoja mesta,” so zapisali. Večja sosednja mesta, Gradec, Ljubljana in Zagreb namreč nimajo tovrstne ponudbe. Sicer pa je parkovna kavarna na tem mestu stala že dolgo tega, zgrajena je bila leta 1922 na pobudo Alojzija Klemenčiča. Načrte je zarisal arhitekt Max Czeike. Klemenčič si jo je zamislil kot kavarniški paviljon z vrtom, nad katerim so se razpostirale kostanjeve aleje. Z zunanjega vrta se je ponujal pogled na park. Kot so za naš portal povedali v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, je bila po drugi svetovni vojni kavarna spremenjena v “mlečno restavracijo”, kjer so zaradi pomanjkanja hrane lokalnim otrokom delili mleko in žemljice. A že leta 1951 so na mestu kavarne, pozneje mlečne kavarne, umestili Akvarij terarij, ki je ostal vse do danes.

Akvarij-terarij želeli umestiti tudi na Lent

Po prvotni ideji bi se naj Akvarij terarij sicer preselil na Lent, a so v listi mnenja, da gre za “slabo usluga našemu mestu, ki je mnogo več kot samo Lent.” Z novogradnjo bi se namreč uredile zadeve, ki jih v  območju parka oziroma mestnega hriba vsekakor pogrešamo, in sicer javne sanitarije v bližini otroških igrišč, ki bi bile primerne tudi za invalide, previjalnica in drugo. “Uporabo mestnega parka je potrebno prilagajat družbenim potrebam,” je bila za Maribor 24 jasna Tjaša Gojkovič. V Listi želijo parku povrniti nekdanji sijaj in preprečiti “nadaljnjo absurdno izolacijo parka, ki ne koristi nikomur.” Pri tem ciljajo tudi na odpravo prepovedi kolesarjenja v parku. Kolesar bi naj imel možnost kolesariti na dveh pravokotnih poteh skozi park, vzpostaviti bi se morala stojala za kolesa.