“Na Univerzi v Mariboru smo v zadnjem obdobju opravili pomembno samorefleksijo in evalvacijo svoje uspešnosti ter sprejeli strateške usmeritve za obdobje 2021-2030. Čas, ki je pred nami razumemo kot pomembno razvojno priložnost, zato smo na univerzi zastavili jasne, ambiciozne, a realne cilje nadaljnjega razvoja, z doseganjem katerih bomo pomembno nadgradili kakovost našega izobraževalnega in raziskovalnega dela ter prenosa znanja v okolje,” je ob tej priložnosti povedal rektor Zdravko Kačič.

Podelili tudi najvišja priznanja

Častni naslov zaslužni profesor, ki se podeljuje za izredne uspehe in dosežke pri znanstvenoraziskovalnem, izobraževalnem in mentorskem delu ter razvoju in delovanju fakultete, je na predlog fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo prejel nekdanji rektor Danijel Rebolj.

Podelili so tudi najvišja priznanja, tri častne doktorje, za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda.

Na predlog fakultete za zdravstvene vede je ta naziv prejel dolgoletni gostujoči profesor Roger Watson, ki je po navedbah mariborske univerze eden od najbolj globalno prepoznanih strokovnjakov in raziskovalcev na področju zdravstvene nege in s svojim delom prispeva k prepoznavnosti zdravstvene nege ter fakultete za zdravstvene vede v Evropi in svetu.

Podelili tudi nagrade Leona Štuklja

Na predlog fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je naziv častni doktor prejel nekdanji profesor kemijskega inženirstva na Danski tehniški univerzi Rafiqul Gani, in sicer za izjemne dosežke in zasluge pri razvoju in delovanju te fakultete ter pri večanju njenega ugleda. Njegova dejavnost je sorodna dejavnosti laboratorija za procesno sistemsko tehniko in trajnostni razvoj na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, kar je bil tudi razlog za preteklo znanstveno, projektno in izobraževalno sodelovanje.

Tretji naziv častni doktor je na predlog filozofske fakultete prejel pisatelj in akademik Drago Jančar, tudi “kot poklon njegovega rojstnega mesta Maribor, ki je po njegovi zaslugi postalo literarni spomenik”.

Na slovesnosti so podelili tudi nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov, listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na univerzi, listino za pomembne kulturne dose