V teh dneh se izteka največji kulturni dogodek v mestu trienale EKO 8, v velikih halah nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) v Melju pa bo vse do sobote na ogled razstava z naslovom Pismo za prihodnost. Najlažji dostop na prizorišče je z Meljske ceste, od koder zavijete proti Ulici heroja Šaranoviča 36 in od tam še 100 m naprej v staro tovarno.

Foto: Sara Rezar

Danes premierno dva filma za ceno enega

Danes bo v okviru festivala potekal filmski večer. Mogoče si bo ogledati dva celovečerna filma, in sicer dokumentarec Lep pozdrav iz svobodnih gozdov (2018) in igrani film Dan v življenju Noaha Piugattuka (2019), oba bosta v Mariboru prikazana premierno.

Filma si lahko v Letnem kinu Minoriti v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na Vojašniškem trgu 2a, ogledate danes ob 21.00. Predvajana bosta eden za drugim, oba dobite za ceno enega.

Filmski večer je del rednega programa Letnega kina Minoriti, ki poteka vsako sredo in soboto do 23. avgusta. “Torej, naša filma si lahko tam, v Letnem kinu Minoriti v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor na Vojašniškem trgu 2a, ogledate danes ob 21.00. Filma bosta predvajana eden za drugim, oba dobite za ceno enega,” pojasnuje kustos Umetnostne galerije Maribor (UGM) in asistent vodje projekta EKO 8 Jure Kirbiš.

Prizor iz filma.

Filma naslavljata teme, ki jih sicer obravnavajo na razstavi letošnjega trienala EKO 8 Pismo za prihodnost in si jo je mogoče ogledati vse do sobote. “Glavna tema je odnos med človekom in pokrajino, kako človek živi s pokrajino in nenazadnje, kako se človekovo delovanje skozi čas odraža na pokrajini, kakšne sledi pušča za sabo. Prvi film se odvija v Kočevskem rogu, kjer srečamo gozdarje, partizane in bunker/arhiv slovenskega filma, drugi pa na severu Kanade in prikazuje življenje staroselcev – inuitov,” še pojasnjuje Kirbiš.

Druženje za nekdanje zaposlene MTT

Trienale pa ni le svojevrsten kulturni dogodek, temveč tudi enkratna priložnost za ogled prostorov nekdanjega tekstilnega velikana v Melju, ki je pomembno zaznamoval mesto in družbo. V prostore nekdanje Mariborske tekstilne tovarne v Melju ustvarjalci trienala vabijo nekdanje zaposlene na druženje, pogovore ter obujanje zgodb o MTT. Vsi, ki so nekoč delali v tem velikanu tekstilne industrije, so vabljeni, da med seboj ter z drugimi obiskovalci druženj v neformalnem vzdušju delijo svoje zgodbe in spomine na delo in življenje v času MTT.

Srečanje MTT po MTT – kako je MTT zaznamoval mesto in družbo bo potekalo v prostorih nekdanje tovarne MTT, dostop z Meljske ceste proti Ulici heroja Šaranoviča 36 in nato 100 m naprej skozi vrata v tovarno, in sicer v četrtek, 15. julij 2021, med 17.00 in 19.00 uro.

Udeležence srečanja MTT po MTT – kako je MTT zaznamoval mesto in družbo bo gostil Marjan Matjašič, muzejski svetovalec in kustos za industrijsko dediščino iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor. V okviru druženja pa bo na razstavi Pismo za prihodnost vsakič moč spoznati tudi po eno umetnino, ki je nastala kot odziv na zapuščino tovarne.

Foto: Sara Rezar

Zaključek festivala bodo zaznamovale kraljice preobleke in slam poezija

Zaključni dnevi trienala bodo potekali v petek in soboto, obakrat med 18.00 in 23.00, na prizorišču EKO 8 v nekdanji Mariborski tekstilni tovarni (MTT). Udeležba je brezplačna.

Cel program najdete na www.ugm.si.

Ob zaključku trienala pripravljamo raznolik, zabaven in poučen program. Spoznavali bomo habitate ptic, ki z nami sobivajo v Melju. Odnos med umetnostjo in okoljem bomo nagovorili z delavnico plakatiranja tovarne in s predstavitvijo projekta Eko Drava. Vpliv okoljske krize na duševno zdravje je tema pesniškega tekmovanja in pogovora z Mladimi za podnebno pravičnost. Pa še nekaj angažiranega razvedrila z najbolj zelenimi kraljicami preobleke daleč naokoli,” še dodaja Kirbiš.

V UGM obljubljajo, da bo vrhunec nastop mariborske hiše kraljic preobleke (drag queens) Haus of Vulva, ki bodo pripravile nastop z naslovom Šuma. Sicer bo zanimivo prisluhniti tudi mariborski sekciji Mladim za podnebno pravičnost, ki bodo govorili tudi o tem, kako so se organizirali v tednu pred nedeljskim referendumom. Nedvomno zanimiv bo tudi sprehod po Melju s Tilnom Basletom iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.