Kot je sporočil prek družbenega omrežja Linkedin prof. dr. Šime Ivanjko, častni konzul Republike Hrvaške, se je včeraj popoldan, tik pred 80. letom starosti poslovil primarij dr. Erih Tetičkovič, zdravnik nevrolog in univerzitetni profesor. Erih Tetičkovič je prav tako izjemen strokovnjak na področju možganskih in žilnih bolezni ter velik borec za živali, ki se je kot predsednik Društva za zaščito živali Maribor trudil za ustanovitev Zavetišča za živali Maribor.

Prejel naziv Naj osebnost Maribora in naslov častnega občana Maribora

"Moj dragi in spoštovani prijatelj, prof. dr. prim. Erih Tetičkovič se je danes, 1. 2. 2024, poslovil od vseh nas, ki smo ga imeli radi in spoštovali kot dobrega čudovitega človeka in vrhunskega zdravnika," je dr. Ivanjko zapisal na družbenem omrežju Linkedin.

Tetičkovič je oče znane in priljubljene slovenske igralke Alenke Tetičkovič, ki se jo mnogi gledalci še vedno najbolj spomnijo po vlogi medicinske sestre Franje v priljubljeni humoristični seriji Naša mala klinika.

Erih Tetičkovič je leta 1970 pričel s specializacijo iz nevrologije na UKC Maribor, kjer je bil zaposlen vso svojo kariero. Leta 1984 je začel prvi razvijati Dopplerjevo ultrazvočno diagnostiko možganskega ožilja in ožilja vratu ter postavil osnove take diagnostike. Po njegovi zaslugi je bil nabavljen aparat za navedeno diagnostiko. Leta 2005 je bil imenovan za izrednega profesorja za področje nevrologije, prav tako mu je bil podeljen naziv primarij.

Ob zdravniškem delu je mnogo pozornosti posvečal tudi znanstveno-raziskovalnem opusu. Od ustanovitve je bil prvi predstojnik Katedre za nevrologijo in nosilec predmeta nevrologija na Medicinski fakulteti v Mariboru. Bil je tudi prodekan in predavatelj na Visoki zdravstveni šoli v Mariboru, pred tem pa nosilec raznih znanstvenih projektov.

Vrsto let je bil zdravnik v avtomobilskem športu, kjer je za svoje pionirsko delo dobil več priznanj AMZS in Cizljevo plaketo. Bil je tudi predsednik Društva za varstvo in proti mučenju živali v Mariboru ter organizator raznih tradicionalnih plesov. Od Hortikulturnega društva Maribor je trikrat dobil priznanje »zlata vrtnica«. Leta 2005 je prejel naziv Naj osebnost Maribora, 2019 pa tudi naslov častnega občana Maribora.

Aktiven je tudi pri Rdečem križu Slovenije in Društvu za rak.