V zameno za podkupnine so državljanom tretjih držav žigosali potne liste in jim s tem na nezakonit način omogočali bivanje v schengenskem območju.

Med peterico priprtih osumljencev, ki naj bi na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč v zameno za podkupnine državljanom tretjih držav žigosali potne liste in jim s tem na nezakonit način omogočali bivanje v schengenskem območju, so po poročanju Večera samo štirje policisti. Za enega namreč specializirano tožilstvo sploh ni predlagalo pripora.

Kot danes navaja spletni Večer, so ob štirih policistih priprli še življenjsko sopotnico enega od njih, ki ni zaposlena na policiji, medtem ko se peti policist že od ponedeljka brani s prostosti. Specializirano državno tožilstvo (SDT) naj bi namreč sklenilo, da v njegovem primeru ni razlogov za pripor in so ga tako že izpustili na prostost.

Priprti zaradi ponovitvene nevarnosti

Na SDT Večeru niso razkrili, kakšna je bila njegova vloga v kriminalni združbi in kakšne so vloge drugih priprtih, menda pa naj bi preiskovalci večino zasežene gotovine našli prav pri policistu, ki je na prostosti. Na ptujskem sodišču so za STA v torek povedali le, da so pripor odredili petim osumljencem, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov.

Kot so dodali, sta dva od priprtih utemeljeno osumljena kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in kaznivega dejanja jemanja podkupnine, tretji ob tem še kaznivega dejanja poneverbe, četrti samo prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, peti pa pomoči pri kaznivem dejanju prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Nacionalni preiskovalni urad je v soboto zaradi suma korupcije pridržal pet policistov z mejnih prehodov Gruškovje in Zavrč. V preiskavi so jih razkrinkali, da so neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočalo osebam tretjih držav bivanje na schengenskem območju.

S tem so omenjenim omogočili neprekinjeno bivanje v državah na schengenskem območju, kar je v nasprotju s predpisi, ki državljanom tretjih držav bivanje omejujejo na 90 dni, v kateremkoli obdobju 180 dni, medtem ko po izteku tega obdobja ti na schengenskem območju bivajo nezakonito.

Zoper osumljene policiste so zaradi kršitev pogodbenih obveznosti začeli tudi postopke za prekinitev delovnega razmerja in jim že v ponedeljek vročili suspenz, saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v omenjeni zadevi, je ob tem odredila izredni strokovni nadzor, s katerim bodo preverili učinkovitost nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

STA