Primer izginotja 27-letnega Mateja Periša v Beogradu dobiva nove razsežnosti, napetosti med obema državama pa se stopnjujejo.

Foto: posnetek zaslona

Mineva dvanajsti dan iskalne akcije 27-letnega Splitčana Mateja Periša, ki je v noči na 31. december izginil neznano kam. Danes so v Beograd pripotovali tudi predstavniki hrvaške policije.

Končno locirali Matejev mobilni telefon

Kot poročajo srbski mediji, je bil končno najden signal Matejevega mobilnega telefona, kar je vsekakor preboj v preiskavi. Gre za enega ključnih dokazov, ki bi lahko pomagal pojasniti, kje se je usodne noči gibal Periš in kaj je vplivalo na njegovo izginotje. Signal mobilnega telefona Mateja Periša je bil nazadnje ujet v bližini Velikega vojnega otoka (srb. Velikog ratnog ostrva, op.a.) , ob sotočju Save in Donave. Domnevno je bil telefon v Matejevem žepu, ko je ta šel v Savo, zadnji signal pa so ujeli približno kilometer in pol nižje, kjer bi lahko bilo tudi njegovo truplo. Iskanje trupla je sicer oteženo, saj voda na tem mestu ni tako globoka, so pa rečni tokovi zelo močni.

Po navedbah vira iz preiskave je policija podatke prevzela iz vseh baznih postaj v tem delu Beograda, potem ko je Matej Periš v noči med 30. in 31. decembrom v noči izginil brez sledu.

Na podlagi posnetkov nadzorne kamere v bližini Beton hale, pa tudi s spremljanjem njegovega telefona, je mogoče z veliko natančnostjo določiti pot njegovega gibanja od trenutka, ko je okoli 1.40 po polnoči pobegnil iz kluba Gotik. Nato je stekel po Karađorđevi ulici do restavracije Savanova pri Beogradu na vodi, na enem posnetku pa naj bi bilo razvidno, kako se spušča proti Savi, a se ne vidi točno, da naj bi stopil v vodo. Bazne postaje so na tem mestu registrirale signal njegovega telefona, nato pa se je signal nahajal v bližini Velikega vojnega otoka, kjer se je izgubil. Domneva se, da je imel Matej telefon ves čas, ko ga je Sava nosila, v žepu, in da je nekje blizu otoka, ob sotočju Save in Donave, njegovo truplo ostalo v vodi.

Rečna policija in potapljači so preiskali Savo od Beograda po vodi do izliva v Donavo, a zaenkrat neuspešno.

V Beton hali predhodno prišlo do spopada navijaških skupin, povezan celo kavaški klan

Medtem ko so vremenske razmere bistveno otežile iskanje pogrešanega Mateja, kot navaja Jutarnji list od virov blizu preiskave, je ena od delovnih različic policijske preiskave, da se je Matej Periš sporekel z nekom iz varovanja kluba Gotik v Beton hali, kjer je znano, da za varnost kluba skrbijo pripadniki navijaških skupin.

Po navedbah vira gre za člane navijaške skupine Grobari, navijačev FK Partizan, in za ljudi blizu aretiranega Veljka Belivuka, imenovanega Velja Nevolja. Podatke zbirajo tudi med pripadniki Torcide, navijačev splitskega Hajduka, ker je ena od domnev policistov, da je Periš morda pobegnil pred enim od pripadnikov Grobarjev.

Znano je namreč, da so pripadniki Torcide leta 2017 na derbiju med Partizanom in Crveno zvezdo povzročili velik incident, v katerem je bilo več poškodovanih, ko je člane Torcide za sodelovanje v spopadu najel t.i. “škaljarski klan”. Gre za klan, od katerega se je po notranjem sporu leta 2014 odcepil kavaški klan, ki je zaradi surovega ravnanja, dobro znan tudi pri nas. Čeprav se je vse dogajalo sredi decembra 2017, je možno, da je Matej Periš kot deklarirani navijač Hajduka postranska žrtev maščevanja enega od članov navijaške skupine Grobari, ki je v spopadu s Torcido potegnila kratek konec.

Čeprav je to le ena od “delovnih” predpostavk policistov, bi Grobari najverjetneje objavili, da so od Torcide izterjali svoj dolg.

Matejev oče Nenad Periš, ki je še vedno v Beogradu, o iskanju nima novih informacij, razen srbskih medijev, ki so potrdili informacijo, da so Periša že ob 10.00 uri naslednji dan prijatelji prijavili kot pogrešanega na policijski postaji, kjer so jim nato naročili naj ga iščejo v bolnišnicah. Ko so to storili, so se popoldne vrnili na postajo, nato pa se je uradno pričela preiskava. Gre za informacijo, ki je sprva v srbskih medijih dvignila veliko prahu, in sicer, da naj bi prijatelji pogrešanega mladeniča njegovo izginotje prijavili šele popoldne, a ne drži.

O klubu Gotik (sedaj Magacin) sicer kroži več nenavadnih in nasprotujočih si informacij. V klubu so namreč usodnega večera natakarji želeli zaračunati previsok znesek skupini mladeničev, zato naj bi se sporekli. Vodja kluba Zorica Šećović je takrat izjavila, da v klubu do nesoglasij ni prišlo. Prav tako v klubu in pred vhodom naj ne bi delale varnostne kamere, a na dan so že prišli posnetki dogajanja.

Spopad med enim od Grobarov in pripadnikom Torcide je eden od možnih scenarijev, čeprav policija trdi, da Matejevo izginotje ni posledica nasilja. 22. maja lani pa je bila prav dvorana v Beton hali prizorišče hudega spopada med navijači Crvene zvezde in Partizana, ko je bilo aretiranih okoli 130 huliganov.

Ali srbska policija skriva, kaj se je res zgodilo v Gotiku?

Kot navaja Večernji list je jeseni leta 2019 potekalo »poslovno srečanje« srbskega mafijskega vrha s srbskim ministrom za notranje zadeve Aleksandrom Vulinom. Po besedah ​​Matejevega prijatelja se je klubu Gotik, v katerega “ne vstopiš kar tako”, zgodil incident zaradi previsokega zneska steklenic viskija, ki so jih mladeniči tistega večera naročali. Spomnimo, v Gotiku sta bili dve skupini Hrvatov, skupina iz Zadra in iz Splita, ki ji je pripadal tudi Periš. Med seboj so naročali pijače. KO je natakar predložil previsok račun za naročene pijače, naj bi prišlo do spora.

Incident je bil intenziven, a ni trajal predolgo, potrdilo pa ga je več strank, zato ostaja nejasno, zakaj je srbsko notranje ministrstvo že od prvega dne gradilo povsem nasprotujočo si pripoved, da v klubu ni bilo konflikta. Kot sicer navajajo srbski mediji pa naj bi Matej prišel v spor z varovanjem kluba, kar sicer v Gotiku niso potrdili. Kot danes navaja Večernji list, za varovanje skrbi prav zloglasna navijaška skupina Grobari. 

Izkušeni kriminalist za Večernji list razlaga, da je Matej med tekom po srbski prestolnici nedvomno bežal pred nevarnostjo, ki je povezana z Gotikom, ne pa zaradi posledic od drog. Matej je namreč ves čas bežal stran od kluba, odšel je nenadoma, zato s seboj ni vzel jakne, sicer pa je kriminalist pojasnil tudi, da ga med tekom ne zanaša, ampak teče naravnost, brez opotekanja, najbrž z jasnim ciljem. Na Travnički ulici, kjer naj bi se Matej, razvidno s posnetka, celo skrival med avtomobili, večkrat ozrl nazaj, kot bi ga nekdo preganjal. Enako je potrdil tudi taksist, ki ga je mladi Splitčan usodne noči ustavil, da je sicer deloval zmedeno.

Kriminalist je za Večernji list izpostavil tudi, zakaj srbska policija noče odpreti posebne preiskave v klubu in zakaj so se osredotočili prav na iskanje v Savi. V javnost je pricurljal posnetek, na katerem naj bi bil mladenič, podoben Perišu, ujet v orgiji z dvema neznanima ženskama, a se je kasneje izkazalo, da gre za nekdanjega člana resničnostnega šova Zadruge. Kriminalist, kot navaja Večernji list, trdi, da želijo mediji pod nadzorom Aleksandra Vučića s pretirano osredotočenostjo na uživanje mamil in prestopniško obnašanje mladega Splitčana ustvariti napačno pripoved o njegovem izginotju, celoten primer pa že dobiva politične razsežnosti.

Posnetek, ki je pred dnevi zaokrožil v javnosti, na katerem nekdo plava v Savi, in za katerega so sprva menili, da je pogrešani Periš, se je izkazal za napačnega. Nastal naj bi v poletnem času. Prav omenjeni posnetek je bil eden ključnih dokazov, da naj bi Periš usodnega večera končal v Savi, kjer naj bi sam plaval, kot so domnevali pod vplivom kombinacije alkohola in opiatov, a nikoli ni bilo znano, kdo je posnetek ustvaril. Matejev oče Nenad Periš, ki je medtem še vedno v Beogradu, je zanikal, da bi bil na posnetku njegov sin, izginotje mladega Splitčana pa medtem odmeva po vsem Balkanu. Na socialnih omrežjih je nastalo več skupin, ki na lastno pobudo pomagajo pri iskanju z deljenjem posnetkov usodne noči. Pojavile so se tudi pobude različnih skupin ljudi, da bi odpotovali v Beograd in tudi sami pričeli z iskanjem Mateja.