Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST sta tudi letos sprožila kampanjo za izsleditev najbolj iskanih ubežnikov, imenovano EU Most Wanted.

Fotografija je simbolična.

Nekateri evropski najbolj iskani kriminalci so dolgoletni ubežniki, ki so se veliko let izmikali prijetju. Nekaj jih sedaj morda celo živi relativno običajno življenje, vendar imajo temno, kriminalno preteklost, ki si jo obupno želijo skriti.

Na seznamu tudi Enis Kočan

Letošnja kampanja se osredotoča na ubežnike, ki se skrivajo vsem na očeh po celotni Evropi. V kampanji EU Most Wanted sodelujejo skoraj vse države članice, trenutno pa je na spletni strani objavljenih 62 ubežnikov. Vsi ubežniki iz letošnje kampanje so iskani zaradi hudih zločinov, kot so umor, trgovina s prepovedanimi drogami in trgovina z ljudmi.

Na spletni strani EU Most Wanted si lahko ogledate fotografije teh ubežnikov ter preverite, ali jih prepoznate. Če jih, lahko to anonimno sporočite prek spletne strani in tako pomagate organom pregona ujeti dolgotrajne ubežnike.

Iz Slovenije je na seznam iskanih ubežnikov uvrščen Enis Kočan, rojen leta 1982, ki je iskan zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Enis Kočan. Vir: Europe Most Wanted

Policisti prosijo za informacije o iskani osebi, ki nam jih občani lahko posredujejo na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb [email protected].

Do zdaj je bilo prijetih 110 ubežnikov

Od vzpostavitve spletne strani v letu 2016 so bile kampanje EU Most Wanted vsako leto uspešne. V letu 2020 je bilo prijetih skupno 16 ubežnikov, pet od teh zahvaljujoč kampanji. A ne le zaradi namigov javnosti, kriminalci se zaradi povečane ozaveščenosti javnosti včasih predajo tudi sami.

Skupaj je bilo od leta 2016 do danes prijetih 110 ubežnikov, 41 aretacij je neposredno povezanih z namigi s spletne strani EU Most Wanted.

Namestnik izvršnega direktorja operacij pri Europolu, Jean-Phillippe Lecouffe, poziva: “Bistvo te kampanje je pravica za žrtve. Z obiskom spletne strani EU Most Wanted in s pregledom fotografij ubežnikov lahko pomagate prijeti dolgotrajne ubežnike in jih privesti pred sodišče. Do sedaj je bilo prijetih 110 ubežnikov. Europol in nacionalni organi pregona potrebujejo vašo pomoč pri zaščiti evropskih državljanov.”

Člani Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST (ang. European Network of Fugitive Active Search Teams) so specializirani za odkrivanje kriminalcev na begu, ki so osumljeni ali obsojeni hudih zločinov in za katere je izdan evropski nalog za prijetje in predajo. Sodelovanje med državami članicami je ključno pri tej vrsti čezmejnega kriminala, saj nekatere iskane osebe bežijo iz države v državo in se tako izmikajo organom pregona.