Na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek je vlak v četrtek zjutraj zbil skupino delavcev Slovenskih železnic. Dva sta na kraju umrla, dva sta huje poškodovana in so ju prepeljali v bolnišnico. Eden se zdravi v UKC Ljubljana, drugi pa v izolski bolnišnici. Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je v četrtek zvečer v Odmevih razkril najverjetnejši razlog za nesrečo.

Devet zaposlenih SŽ Infrastruktura je na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek izvajalo nujna vzdrževalna dela, ki se lahko opravljajo v presledkih med železniškim prometom. Pri železniškem prehodu Rakitnik je v četrtek ob 9.20 vanje trčil vlak, ki je vozil proti Sežani, zaradi česar sta dva delavca umrla, dva pa sta hudo poškodovana. Po prvih informacijah ta skupina ni bila obveščena o prihodu vlaka.

Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je zvečer v Odmevih pojasnil, kaj se je najverjetneje zgodilo. Čeprav se je čez dan špekuliralo predvsem o tem, da je zatajila tehnika, Mes pravi, da verjetno to ni pravi razlog.

Kje je nastal šum?

"Center vodenja prometa za primorski del proge je v Postojni. Prometnik v Postojni nadzira progo od Divače do Ljubljane. Ko se delovna skupina prijavi, da bo delala na tirih, informacijo, da je delovna ekipa na terenu, dobi prometnik. Ko vlaki prevozijo Postojno ali Divačo, se iz tega centra obvesti čuvaja delovne skupine, ki je na progi. Ta čuvaj delovodjo obvesti, naj se delavci umaknejo s tira, ker prihaja vlak," je pojasnil.

Na vprašanje, kako to obveščanje poteka, je odgovoril, da "večstopenjsko, tudi telefonsko". "Šum je, predvidevamo, nastal med progovnim prometnikom in čuvajem. Čeprav o tem nismo še povsem gotovi, je bil razlog za nesrečo verjetno človeški dejavnik," je razložil Mes.