Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes je v izjavi za medije pojasnil, da je potniški vlak, ki je vozil od Postojne proti Divači, pri kraju Prestranek naletel na delovno skupino, ki je takrat na progi vzdrževala sosednji tir. Pri tem je prišlo do tragičnega dogodka, v katerem sta dve osebi izgubili življenje.

Zakaj je prišlo do nesreče, po njegovih besedah še preučujejo in bi v tem trenutku težko že dali končne zaključke. Kranjc je tako medijem zaenkrat lahko pojasnil le, da je bila zjutraj ob 7.40 na progi med Postojno in Prestrankom na levem tiru prijavljena delovna skupina. "Ob 9.20 je potniški vlak, ki je vozil iz Ljubljane proti Sežani, naletel na to delovno skupino, ki o vožnji tega vlaka po prvih naših informacijah ni bila obveščena," je dodal.

Napovedal je, da bo opravljena preiskava protokolov signalnovarnostne naprave in posnetih pogovorov, ki bo pokazala, kaj je šlo narobe, da je do takega tragičnega dogodka prišlo. Na terenu so preiskovalne službe, poleg preiskovalcev SŽ tudi zunanji. Prav tako je na terenu pet sodelavcev, ki izvajajo psihosocialno pomoč.

Poleg dveh delavcev, ki sta umrla, sta bila še dva težje poškodovana, vendar naj po informacijah zdravnice na terenu, ki je poskrbela za prvo oskrbo, ne bi bila življenjsko ogrožena, imela naj bi zlome nog. Ostali niso bili poškodovani oz. imajo nekaj prask. V skupini je bilo sicer osem delavcev in čuvaj delovne skupine, je pojasnil Kranjc.

Svojcem umrlih oziroma vsem prizadetim ob nesreči sta izrekla iskreno sožalje. Danes je žalosten dan na Slovenskih železnicah, je dejal Mes.