Celodnevno deževje ponekod po državi povzroča nevšečnosti, po poročanju uprave za zaščito in reševanje pa meteorne vode ogrožajo več objektov v Ilirski Bistrici. Vreme je preglavice povzročalo tudi organizatorjem Zlate lisice. Gasilci so v Podkorenu s strehe montažnega objekta izčrpali vodo, v Kranjski Gori pa pogasili drevo, podrto na daljnovod.

Gasilci s polnimi rokami dela

V občini Ilirska Bistrica meteorne vode ogrožajo več objektov, zato so na delu gasilci prostovoljnih gasilskih društev Podgora - Podgraje, Vrbovo in Ilirska Bistrica. Postavljajo protipoplavne vreče in spremljajo stanje na terenu, poroča center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po njihovih podatkih je meteorna voda iz hriba prav tako ogrozila stanovanjsko hišo v naselju Liplje v občini Postojna, posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Planina.

Že v zgodnjih jutranjih urah so v Podkorenu v občini Kranjska Gora posredovali tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Podkoren, ki so s strehe montažnega objekta izčrpali večjo količino meteorne vode.

Kranjskogorski gasilci pa so dopoldne posredovali na Vršiški cesti v Kranjski Gori, kjer je tlelo deblo drevesa, ki se je podrlo na daljnovod. Gasilci so po odklopu električne energije drevo pogasili, razžagali in odstranili.

Nevarnost zemeljskih plazov

Večje količine dežja lahko sprožijo tudi zemeljske plazove. Po navedbah uprave za zaščito in reševanje se je v petek sprožil plaz v naselju Osek v občini Sv. Trojica v Slovenskih Goricah. Plaz v velikosti približno 50 x 50 kvadratnih metrov so gasilci zasilno sanirali in zavarovali območje. Prav tako so gasilci s folijo prekrili nove razpoke pred časom že saniranega plazu v naselju Vrhole pri Laporju v občini Slovenska Bistrica.

Reke bodo še naraščale

Zaradi obilnejših padavin po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) naraščajo reke, pri čemer lahko ob krajevno močnejših padavinah na manjših območjih pride tudi do razlivanja padavinske vode. Reka Reka, Ljubljanica na Barju in posamezni pritoki Krke se lahko popoldan in v noči na nedeljo razlijejo na običajnih območjih, so napovedali. V nedeljo pa bo po njihovih napovedih večina rek že upadala. Krka s posamezni pritoki in reke v Pomurju in Podravju bodo še naraščale, Ljubljanica se bo še razlivala, ojezerjene površine na kraških poljih pa se bodo povečevale.

V nedeljo zjutraj bo med 4. in 8. uro povišana tudi gladina morja ob slovenski obali. Morje bo v tem času ob zmerni burji tudi vzvalovano in se bo razlivalo na najbolj izpostavljenih delih obale, so navedli.

Spuščala se bo meja sneženja

Po današnji deževni soboti se bo po napovedi Arsa zvečer in ponoči od severa hladilo, meja sneženja se bo spuščala. Pihati bo začel severovzhodni veter, na Primorskem burja. V nedeljo bo oblačno, predvsem v vzhodni in južni Sloveniji se bodo še pojavljale padavine, meja sneženja bo na okoli 500 metrih nadmorske višine. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem burja.

V posebni vremenski napovedi, ki jo je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov Arso izdal za območje gorenjske, savinjske in koroške regije, so za danes napovedali oblačno vreme s padavinami, v nedeljo čez dan pa bodo padavine slabele. Predvidoma bo skupaj padlo od 20 do 50 milimetrov padavin na kvadratni meter, večinoma v obliki dežja. Meja sneženja se bo v noči na nedeljo postopno spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov, največ snega, do 15 centimetrov, lahko zapade na Koroškem.

STA