Ameriške televizije so republikanskega zveznega senatorja Rona Johnsona iz Wisconsina razglasile za zmagovalca proti demokratskemu izzivalcu Mandeli Barnesu. O tem, kdo bo imel od januarja večino v zgornjem domu ameriškega kongresa, sedaj odločajo le še štiri tekme. Po Johnsonovi zmagi je razmerje sil v prihodnjem senatu trenutno 48 proti 48.

Zmaga se nasmiha republikancem

V Arizoni se za ohranitev sedeža bori demokrat Mark Kelly proti republikancu Blaku Mastersu. Po skoraj 70 odstotkih preštetih glasov trenutno vodi Kelly. Republikanci bodo zagotovo dobili bitko za Aljasko. V Nevadi po 80 odstotkih preštetih glasov vodi republikanec Adam Laxalt pred demokratko Catherine Cortez Masto.

V Georgii se bosta demokrat Raphael Warnock in republikanec Herschel Walker pomerila v drugem krogu decembra in trenutno kaže, da bo ta tekma spet odločala o večini, če demokratom uspe osvojiti vsaj Arizono ali Nevado.

Razmerje sil je bilo pred volitvami 50 proti 50, večino pa so imeli demokrati zaradi glasu podpredsednice ZDA Kamale Harris.

Izid boja za predstavniški dom, kjer je za večino potrebnih najmanj 218 sedežev, še nekaj časa ne bo jasen, vendar pa se republikancem obeta zmaga. Teoretično je sicer še vedno možno, da demokrati ohranijo večino.

Republikanski val se ni uresničil

Volitve so postavile na glavo nepisano pravilo, da stranka vsakokratnega predsednika na vmesnih volitvah sredi njegovega mandata doživlja hude poraze, če predsednik ni popularen, država pa se sooča z gospodarskimi ali drugimi velikimi težavami.

Vsi po vrsti so pričakovali tako imenovani republikanski val, ki pa se ni uresničil. Vodja republikanske manjšine Kevin McCarthy iz Kalifornije je nameraval že sinoči ali danes zjutraj naznaniti skorajšnji prevzem položaja predsednika predstavniškega doma, vendar bo moral na to počakati.

Trumpov vpliv se zmanjšuje

Volitve so pokazale, da ima bivši predsednik Donald Trump še vedno vpliv na republikansko stranko, vendar se ta zmanjšuje in republikanci ga počasi vse bolj vidijo kot sidro. Skrajni kandidati z njegovo podporo namreč v državah, ki so razdeljene, niso dosegali uspehov. Zmagovali so večinoma le v zveznih državah s tradicionalno republikansko večino.

Tako je demokratka Jocelyn Benson v tekmi za državno sekretarko Wisconsina ugnala Trumpovo kandidatko Kristino Karamo, ki tako kot on zanika izide predsedniških volitev 2020. Državni sekretarji so pomembni, ker v zveznih državah skrbijo za izvedbo volitev in potrjevanje rezultatov. Trumpovi kandidati so že vnaprej omenjali, da bodo volitve legitimne le, če zmagajo njihovi kandidati, sicer pa bodo rezultati posledica prevare.

Demokrati so sicer doživljali boleče poraze, kot na primer predsednik demokratske kampanje za kongres Patrick Maloney, ki je v tekmi za sedež v liberalnem newyorškem Westchestru izgubil proti republikanskemu državnemu kongresniku Miku Lawlerju.

Maloney je poraz priznal tako kot ga je tudi senatni kandidat republikancev v Pensilvaniji s Trumpovo podporo Mehmet Oz. Zmaga demokrata Johna Fettermana je doslej tudi edini odvzem senatnega sedeža nasprotni stranki. Fetterman bo zasedel položaj republikanca Pata Toomeyja.

Trump krivi tudi svojo ženo

Potem ko ni prišlo do napovedanega republikanskega vala, v stranki rastejo napetosti med bivšim predsednikom Donaldom Trumpom in drugimi. Trump naj bi za polomijo v Pensilvaniji krivil celo svojo soprogo in nekdanjo prvo damo Melanio Trump.

Zmaga demokrata Johna Fettermana proti Trumpovemu kandidatu Mehmetu Ozu je za zdaj edini odvzem senatnega sedeža na volitvah. Trump je vodil aktivno kampanjo za Oza v Pensilvaniji in od daleč, vendar se mu ni izšlo, čeprav je Fetterman pred volitvami doživel kap in je deloval s težavo.

Televizija CNN poroča, da je Trump izjemno jezen in da kriči na vse okoli sebe ter išče nekoga, da nanj zvali krivdo. Najbolj pa ga boli velika zmaga Rona DeSantisa na Floridi za nov guvernerski mandat. DeSantis je sedaj najmočnejša republikanska alternativa Trumpu za predsedniško kandidaturo na volitvah leta 2024.

Novinarka New York Timesa Maggie Haberman je tvitnila, da Trump po njenih virih za svoje odločitve krivi Melanio. “Še posebej besen je zaradi Oza in krivi vse, ki so mu ga priporočili, vključno z ženo.”

Besni so tudi na republikancem naklonjeni televiziji Fox News, kjer komentatorji sedaj brez strahu ponavljajo to, kar je bilo znano vsem. Namreč, da je Trump izbral in podpiral kandidate, ki niso bili izvoljivi izven zveznih držav, ki niso povsem republikanske. Ker ni prišlo do republikanskega rdečega vala, sedaj iščejo krivce in Trump, ki je pred volitvami zagotovil, da bo za vse zmage zaslužen sam, za vse poraze pa bodo krivi drugi, postaja vse bolj pripraven za to. Med drugim zato, ker je zadnji konec tedna pred volitvami celo skušal razglasiti predsedniško kandidaturo na prihodnjih volitvah, kar je k udeležbi na volitvah prepričalo več dodatnih demokratskih volivcev.

STA