V Franciji je policija od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize 7. oktobra zabeležila 1040 antisemitskih incidentov, je v nedeljo sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Policija je doslej aretirala že 486 ljudi, od tega 102 tujca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Samo v pariški regiji aretirali 90 ljudi

Načelnik pariške policije Laurent Nunez je povedal, da so samo v pariški regiji zabeležili 257 antisemitskih incidentov, aretirali pa so 90 ljudi. Vodja socialistične stranke Olivier Faure pa je vse politične sile pozval k mobilizaciji proti antisemitizmu.

Francosko tožilstvo je medtem sprožilo preiskavo v zvezi s poslikavami več deset Davidovih zvezd po stavbah v okolici Pariza in njegovih predmestjih. Zveza judovskih študentov v Franciji ob tem opozarja, da poslikave spominjajo na čase, ko je nacistični režim silil jude v nošenje zvezde.

V Franciji sicer živi največji delež judov v Evropi, in sicer več kot 500.000.

V mestu Lyon je tožilstvo konec prejšnjega tedna sporočilo, da bi v ozadju napada na mlado judinjo, ki so jo zabodli na njenem domu, lahko bil antisemitizem. Policija napad obravnava kot poskus umora, je povedalo tožilstvo in dodalo, da policija doslej še ni izvedla nobene aretacije.

STA