Glede na dogodke, ki se trenutno odvijajo v Ukrajini, med drugim tudi množičen beg Ukrajincev, smo se pri MNZ pozanimali, kako je Slovenija kot članica EU pripravljena na nadaljnje dogajanje.

“Zavedamo se resnosti situacije”

V Ministrstvu za notranje zadeve se zavedamo resnosti situacije v Ukrajini in jo pozorno spremljamo,” so sporočili odgovorni na MNZ.  Ukrepi, ki bodo sledili, bodo najverjetneje enotni za celotno unijo in koordinirani s strani trenutno predsedujoče Francije.

Spremljamo tudi poteze francoskega predsedstva, ki bo moralo pripraviti enoten odziv EU. Prav tako se zavedamo, da je scenarij povečanega pritoka beguncev v EU zelo verjeten. V stiku smo že z državami članicami, ki mejijo na Ukrajino,” so pojasnili.

 

Najverjetneje bodo migracijski pritiski največji prav v državah, ki mejijo na Ukrajino: “Realno je namreč pričakovati, da bodo te države prve, ki se bodo soočile z morebitnim povečanim migracijskim pritiskom iz Ukrajine. Poleg tega je pomembno tudi dejstvo, da so v nekaterih državah članicah EU močne ukrajinske diaspore (poleg Poljske in Madžarske še v Avstriji, Nemčiji in na Portugalskem).”

 

Napovedi so še nejasne

“Glede na navedeno so kakršne koli napovedi glede morebitnega povečanega migracijskega pritiska nehvaležne. V skladu s svojimi mednarodnimi obveznostmi bo Republika Slovenija omogočila dostop do zaščite vsem, ki jo potrebujejo,” še pojasnjujejo.

Republika Slovenija bo omogočila dostop do zaščite vsem, ki jo potrebujejo.