Kot smo že poročali, se je avstrijska vlada odločila uvesti dodatno enodnevno vinjeto za avtoceste in hitre ceste. Novo enodnevno vinjeto pa bo mogoče kupiti od 1. decembra. Stala pa bo 8,60 evra, v naslednjem mesecu pa bo na voljo samo v digitalni obliki. Na strani avstrijskega infrastrukturnega podjetja ASFINAG piše, da je ob nakupu potrebno navesti državo, v kateri je registriran avtomobil, registrsko oznako in dan, za katerega želi voznik koristiti dnevno vinjeto.

Vozniki lahko vinjete kupijo na več kot 6000 mestih po državi, med drugim na bencinskih servisih, kioskih, avtomoto klubih in cestninskih postajah ASFINAG.

Napovedane so tudi podražitve

Enodnevno vinjeto bo s prihodnjim letom mogoče kupiti tudi kot nalepko, napovedana pa je tudi podražitev ostalih vinjet v Avstriji. Za vožnjo po 2249 kilometrov avstrijskih avtocestah je sicer na voljo 10-dnevna vinjeta, ki bo po novem stala 11,5 evra, dvomesečna vinjeta za 28,9 evra in letna za 96,4 evra, ki pa za razliko od Slovenije velja od 1. decembra do 31. januarja (14 mesecev) ne glede na to, kateri mesec jo voznik kupi.