Rusija obsoja odločitev ZDA o pošiljanju dodatnih vojakov v Evropo v podporo svojim zaveznikom, medtem ko se bojijo pred rusko invazijo na Ukrajino. Po poročanju BBC je Moskva dejala, da gre za “destruktiven” korak, ki je povečal napetost in zmanjšal možnosti za politično rešitev.

ZDA so namreč napovedale, da bodo zaradi nevarnosti ruske invazije na Ukrajino v Vzhodno Evropo napotile vojaške okrepitve v podporo silam Nata. Po poročanju medijev naj bi šlo za okoli 3000 vojakov, ki pa se naj ne bi ne borili v Ukrajini, niti naj ne bi šlo za trajno premestitev, temveč samo za odgovor na aktualne razmere.

“Američani zaostrujejo napetosti”

Gre za “neutemeljen, destruktiven korak, ki povečuje vojaške napetosti in zožuje prostor za politične odločitve,” je v odzivu za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško.

Na žalost Američani še naprej zaostrujejo napetosti,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov in pri tem opozoril, da je najnovejša napotitev ameriških vojakov za okrepitev Natovih sil v Evropi le še poslabšala razmere v regiji. “To niso ukrepi, namenjeni zmanjšanju napetosti, ravno nasprotno, to so dejanja, ki vodijo k povečanju trenj,” je dejal Peskov.

Po njegovih besedah je zaskrbljenost Rusije zaradi širitve Nata na vzhod in nameščanja ameriških vojakov sedaj povsem razumljiva, prav tako pa so povsem razumljivi vsi ukrepi, ki jih Rusija sprejema za zagotavljanje lastne varnosti in interesov.

Zahodne sile si medtem prizadevajo po diplomatski poti preprečiti potencialno invazijo Ukrajine. Pri svojih prizadevanjih pa ne izključujejo niti poostrenih sankcij proti ožjemu krogu ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Rusija je ob meji z Ukrajino namestila okoli 100.000 vojakov, zato jo Zahod obtožuje, da pripravlja invazijo, kar sicer v Moskvi zanikajo. Napetosti prihajajo osem let po tem, ko je Rusija priključila ukrajinski južni polotok Krim in podprla krvavi upor v vzhodnem Donbasu.