V napadu na humanitarni konvoj Rdečega križa v sudanski prestolnici Kartum sta bili med pripravo na evakuacijo civilistov v nedeljo ubiti dve osebi, sedem pa jih je bilo ranjenih, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Ranjene so odpeljali v bolnišnico, med njimi pa so bili tudi trije člani ICRC. Odbor je napad ostro obsodil.

Vsa vozila v konvoju so bila označena z logotipom Rdečega križa

Konvoj šestih vozil je bil napaden v Kartumu, ki je že več mesecev prizorišče spopadov med sudansko vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF). Iz mesta je Rdeči križ nameraval evakuirati več kot sto civilistov.

Vsa vozila v konvoju so bila označena z logotipom Rdečega križa, ICRC pa se je sporočil, da sta evakuacijo civilistov odobrili sprti strani in zagotovili potrebna varnostna jamstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Sudanu sicer že od 15. aprila potekajo spopadi med sudansko vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah al Burhan, in paravojaškimi silami RSF, ki jim poveljuje Mohamed Hamdan Daglo. V spopadih je bilo ubitih več kot 12.000 ljudi, skoraj 6,8 milijona ljudi pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

STA