EU naj bi po navedbah diplomatskih virov na seznam sankcij uvrstila tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zamrznili jima bodo premoženje

To bi pomenilo, da bi zanju veljala zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, poroča STA.

Putin in Lavrov naj bi bila vključena v nov sveženj sankcij, ki naj bi ga danes v Bruslju formalno potrdili zunanji ministri EU, še poroča dpa.

Uvrstitev na seznam sankcij EU ponavadi vključuje tudi prepovedi vstopa v unijo. Glede tega, v kolikšni meri bi bil Putinu in Lavrovu še vedno dovoljen vstop v EU brez omejitev, so danes popoldne krožile različne navedbe, navaja dpa.

O zamrznitvi premoženja Putina in Lavrova je sicer prvi poročal britanski časnik Financial Times na podlagi treh virov, ki so dejali, da nobeden od njiju ne bo podvržen prepovedi potovanja v EU, da bi s tem ohranili odprte diplomatske poti.

V pripravi še tretji sveženj

Zunanji ministri EU naj bi danes potrdili drugi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije proti Ukrajini, hkrati pa naj bi razpravljali tudi o pripravi naslednjega, tretjega svežnja sankcij.

O drugem svežnju sankcij so se v četrtek na kriznem zasedanju v Bruslju dogovorili voditelji članic EU. Sveženj vključuje finančni sektor, energetiko in promet, poleg tega pa dodaja več ruskih posameznikov na seznam sankcij EU, za katere velja prepoved potovanj in zamrznitev premoženja v EU.

Voditelji sedemindvajseterice so ob tem najostreje obsodili rusko neizzvano in neutemeljeno vojaško agresijo nad Ukrajino in pozvali k hitri pripravi nadaljnjih sankcij, ki bodo vključevale tudi Belorusijo.

Prvi sveženj ukrepov proti Rusiji je EU sprejela v sredo zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter napotitve vojaških sil na to območje. Vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov.

STA