Sodelavec ministrstva se je po noči pitja onesvestil na ulici in izgubil USB ključek s podatki celotnega mesta.

Slika je simbolična

Zasebni zunanji sodelavec japonskega mesta Amagasaki, severozahodno od Osake, je USB ključek z osebnimi podatki prebivalcev mesta po službi dal v svojo torbo in šel na pijačo. V lokalni restavraciji je popival več ur in se onesvestil na ulici. Ko je prišel k sebi, je ugotovil, da sta izginila njegova torba in USB ključek, poroča BBC.

Ključek bi naj bil šifriran

40-letnik moški dela za podjetje, ki se ukvarja z gospodinjstvi, oproščenimi plačila davka. Preden je odšel iz službe, si je osebne podatke prebivalcev celotnega mesta prenesel na USB in se z njim odpravil v mesto. Podatki na USB-ju vključujejo osnovne, kot so imena, rojstni datumi in naslove prebivalcev mesta, pa tudi tiste bolj občutljive, kot so davčni podatki, številke bančnih računov in informacije o družinah, ki prejemajo socialne pomoči.

Mestne oblasti so sicer sporočile, da so podatki šifrirani in zaklenjeni z geslom. Zaenkrat ni znakov, da bi kdo skušal dostopati do teh podatkov.

Uradniki, župan in drugi voditelji so se po nenavadnem incidentu opravičili prebivalcem. “Globoko obžalujemo, da smo ogrozili zaupanje javnosti v mestno upravo,” je ob tem dejal uradnik.

Po poročanju nekaterih medijev bi se naj USB ključek po veliko medijske pozornosti pojavil na dražbi na spletu. Ni znano, ali gre res za isti ključek.